avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Sunt obligați elevii să facă de serviciu pe ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Sunt obligați elevii să facă de serviciu pe școală, dacă nu doresc asta?

Bună ziua!
Am și eu o întrebare și poate măcar de data asta o să-mi răspundă și mie careva?!
Am aflat ieri la ședința cu părinții, că fiecare elev, trebuie în mod obligatoriu să facă de serviciu în școală. I-am spus dirigintei cum este posibil așa ceva? Dacă fiul meu nu vrea să lipsească de la ore ca să facă de serviciu în școală, ce se întâmplă? Mi-a spus că i se va scădea nota la purtare cu un punct. Că așa prevede regulamentul intern al școlii. Vi se pare normal?
Totuși, anul trecut când i-a venit rândul și a făcut de câteva ori de serviciu în școală, s-a întâmplat ca să dea lucrare (fără să fie anunțată lucrarea) imediat a doua zi (la lecția ce a fost predată atunci când el era de serviciu în școală), fiind luat prin surprindere. Nu mi se pare normal să obligi elevul să facă acest serviciu în școală, dacă el nu vrea.
De ce temei legal m-aș putea agăța ca să-i fac dreptate fiului meu?
~ Conținut șters la cerere ~
Avem un agent de pază pe care-l plătim noi, părinții. Dar domnul acela nu are atribuțiile elevului de serviciu. El stă afară în curte și păzește poarta de la intrarea elevilor. Elevii însă, trebuie să stea în grupe de câte doi, de pază în interiorul școlii. Doi stau la intrarea profesorilor în școală și alți doi, stau la intrarea profesorilor în cancelarie, ca să nu intre alți colegi de-ai lor neinvitați în cancelarie și să deranjeze profesorii.
Și da, regulamentul intern al școlii, prevede ca fiecare elev să facă de serviciu în școală, atunci când îi vine rândul. Cine nu se supune acestui regulament, va putea avea nota scăzută la purtare, ori de câte ori refuză să facă de serviciu în școală.
Dar mi se pare absurd ca fiul meu să facă de pază la școală, când eu îl trimit să învețe. Nu-l trimit la liceu ca să fie paznic pe la uși. Când era în școala generală, a putut să mai refuze din când în când să facă de pază pe la ușa școlii și acum la liceu nu se mai poate?
Iar orele pierdute de el, nu se recuperează. El are obligația să-și ia notițele pierdute și atât.
Vreau să fac ceva ca să nu mai fie nevoit un copil să facă de serviciu în școală, dacă nu dorește și el asta. Dacă fac o plângere la Inspectoratul Școlar, nu cred că voi rezolva mare lucru în acest sens. Tare-mi e teamă că ar putea fi tot împotriva fiului meu orice acțiune aș dori să o fac ca să stopez această absurditate. Nu spun nimic legat de fondul clasei și al școlii, banii de igienă și de pază, care încă se dau. Dar nu vreau această obligativitate de a-mi priva copilul de a fi la orele de curs, pentru a face de pază la ușa școlii.
Ce mă sfătuiți să fac?
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
ContSters160566, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Cu diriginta clasei unde învață fiul meu, am încercat să vorbesc despre intenția copilului de a rămâne la ore, în locul serviciului pe școală. Dar, n-am avut nicio șansă să primesc un răspuns pozitiv din partea dânsei. Mi s-a spus clar, că nu poate fi scutit de această obligație, care-i revine fiecărui elev și mi-a întors apoi spatele.
De mutat, am de gând să-l mut la o altă școală din semestrul II. Dar nu aceasta este motivul pentru care vreau să-l mut, ci altul care ține de performanța școlii la care copilul ar vrea să ajungă. Chiar dacă-l mut, această problemă o va întâmpina și la acel liceu. Nu știu ce să fac?! Aș vrea să aleg cea ma potrivită cale. Nu vreau să fac nici circ prin școală, dar nu vreau nici să-mi oblig copilul să facă ceva ce crede că nu îi este de ajutor în viață.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota doi la purtare darina2006 darina2006 Fiului meu i-a fost scazuta nota la purtare la doi, nu am mai auzit de o masura atata de dreastica luata vreodata, poate va intrebati ce a facut, nu a dat foc ... (vezi toată discuția)
Scaderea notei la purtare sabina1234 sabina1234 Ieri copilul meu a fost influientat de alt coleg care i-a lipit un absorban te spate la un baiat din clasa lui sa ii faca poza la acesta unde se vedea ... (vezi toată discuția)
Semnatura minor cico2cico cico2cico Buna ziua. Am si eu 2 intrebari : Diriginta solicita copilului meu sa semneze diferite procese verbale, declaratii sau instiintari. Desi am cerut acesteia si ... (vezi toată discuția)