avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura desfasurare urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura desfasurare urmarire penala

o problema as avea nevoie de a imi fi lamurita>
In conditiile in care a inceput urmarirea penala , in cazul acestei etape, stiind ca este nepublica, cand este nevoie obligatorie de prezenta avocatului?
Imi poate explica cum se desfasoara audierea invinuitului? sau a unui martor? Ceva mai in amanunt fata de dispozitiile din C.pr. penala pe care le-am citit?
Se folfosesc anumite formulare de catre organele de cercetare? Trebuie sa ma prezint ca martor si as vrea sa fiu documentat cu ceea ce se va intampla acolo, la politie.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ionu roman , utilizator 12:56, 6 Octombrie 2009
Ca martor nu aveti nevoie de un avocat. Audierea dumneavoastra ca martor va fi transcrisa pe niste formulare tipizate.
Procedura legala prevede etape si drepturi distincte,functie de calitatea detinuta.
Daca detineti calitatea de martor NU aveti nevoie de aparator,declaratiile dvs urmand a fi consemnate pe formulare speciale.
Invinuitul are dreptul sa fie asistat de aparator si in cazul cand nu isi poate permite ,
conform procedurii standard ,se asigura aparator din oficiu.
Lipsa de publicitate a fazei de urmarire penala vizeaza restrictionarea motivata a accesului partilor si aparatorilor la dosar. Dar in lumina acestui principiu, organele de cercetare sau procurorul, nu pot ingradi participarea aparatorului la efectuarea oricarui act de urmarire penala ce vizeaza audierea sau prezenta invinuitului sau inculpatului pe care il reprezinta. ( a se vedea art 172 C.p.p.).
Prezenta obligatorie a avocatului este reglementata de art 171 pt 2 si 3 C.p.p dar nu va aflati in niciunul dintre acele cazuri limitativ prevazute de lege si cu siguranta nu v-ati dori sa va aflati! Cat despre audierea partilor din dosar, exista intr-adevar niste formulare tipizate pentru declaratiile de invinuit sau inculpat.
Ca martor nu este obligatoriu sa apelati la un avocat dar nici nu va este restrictionat acest drept. Succes!
Anchetatorul va va face cunoscute imprejurarile sau faptele in legatura cu care este necesara marturia dvs.,apoi va va pune in vedere sa spuneti adevarul,mentionandu-va prevederile art.260 c.pen,privitoare la marturia mincinoasa.
Raspunsurile dvs.vor fi consemnate intr-o declaratie,pe care aveti obligatia sa o cititi inainte de a o semna,in calitate de martor si eventual de a atrage atentia asupra unor consemnari care nu corespund adevarului si a solicita a se efectua mentiunile corecte.
In cazul in care este necesara prezenta unui avocat care sa asiste un martor, organele de cercetare penala vor face o adresa catre barou pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
Ca martor nu aveti decat obligatia de a prezenta faptele intocmai adevarului, pentru a nu putea fi acuzat de marturie mincinoasa.

Alte discuții în legătură

Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Citatie in calitate de martor Rolan-M Rolan-M Buna ziua, Am primit o citatie in calitate de martor, este vorba despre un dosar penal pentru detinere droguri de mare risc. La ce trebuie sa ma ... (vezi toată discuția)