Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Clarificari conditii pensionare anticipata si cumparare vechime

Buna seara!

- Mama mea este nascuta in 1958 si va implini 59 de ani in curand.
- In perioada sep 1977 si mar 1982 a fost in facultate, iar de atunci este angajata fara nicio intrerupere. Deci are aproape 36 de ani vechime in serviciu plus 4.5 ani in facultate.
- Pensionarea pt limita de varsta ar fi in ianuarie 2020.

Intrebarea este: daca ar vrea sa se pensioneze la anul, ar fi penalizata sau nu?
Ar ajuta-o in vreun fel sa cumpere vechime de pensie? Cum ar functiona asta la conditiile concrete mentionate mai sus?

Va multumesc anticipat pt ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:42, 9 Octombrie 2017
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale NU se iau în considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare în care asiguratul a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă.

Care este data exacta a nasterii ?
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
12 octombrie 1958
Mama dvs se putea:
- pensiona anticipat dupa anul 2015 luna Ianuarie la virsta de 56 ani si 3 luni daca indeplinea conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 39 ani si 3 luni.

- pensiona anticipat partial dupa anul 2015 luna Ianuarie la virsta de 56 ani si 3 luni daca indeplinea conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 31 ani si 3 luni.
Ma mai puteti ajuta si cu raspunsul la a 2-a intrebare, va rog? Mama poate cumpara vechime asa incat sa ajunga la necesarul de 39 ani si 3 luni si sa se poata pensiona in 2018 cu aceasta vechime?
Nu se poate cumpăra vechime în muncă, potrivit legii se poate cumpăra doar stagiu de cotizare de maxim 5 ani.
Dacă situația ar impune, ar avea NEVOIE DE ANI VECHIME LUCRAȚI, nu de ani de cotizare cumpărați, sau perioade asimilate.
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata florentinaivan florentinaivan sunt nascuta in oct.1958, si sunt incadrata in munca din 04.05.1979-prezent.As dori sa stiu daca ma pot pensiona anticipat? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie esiom esiom sotia mea este nascuta in iulie 1958 si a lucrat 27 ani, 7 luni si 6 zile pana acum. Va rog sa-mi spuneti cand poate iesi la pensie integral si anticipat. ... (vezi toată discuția)