avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Firma angajatoare are obligatia sa ma primeasca inapoi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Firma angajatoare are obligatia sa ma primeasca inapoi la locul de munca dupa concediu intretinere copil

Pe Data de 24 oct imi inceteaza concediu intretinere copil iar firma la care a lucrat mi-au spus ca au angajata si sunt multumita de ea si o sa ma bage in somaj. Am inteles ca este obligatoriu sa ma bage in preaviz 20 zile lucratoare si ca ar trebui sa se plateasca, dar ei nu au nevoie de mine ca au deja fata angajata.Eu sunt obligata sa stau acasa 20 zile lucratoare fara nici un venit? Si sa accept ca nu ma mai primesc inapoi ddoarece am fost in concediu de crestere copil.
Cel mai recent răspuns: Laura Narcisa , utilizator 23:34, 23 Octombrie 2017
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. Art.25 din OUG 111/2010:
......
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.......
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

In acest caz, interdictia concedierii se extinde pe o durata fixa de 6 luni incepand cu data incetarii platii stimulentului de insertie.
Multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa concediu creștere copil Georgiana45 Georgiana45 Bună dimineața. Doresc sa știu daca la terminarea concediului de crestere a copilului de 2 ani,angajatorul este obligat sa mă primeasca înapoi la lucru, ... (vezi toată discuția)
Terminare ccc Cryss31 Cryss31 Bună ziua am și eu o mica nelămurire în legătură cu terminarea CCC .Peste putin timp va trebui sa reîncep serviciul dar din ce am auzit la mine la ... (vezi toată discuția)
Întoarcere la munca din concediu creștere copil MimiChitila MimiChitila M am întors la muncă din concediu creștere copil și as dori sa știu după cât timp au voie sa îmi micșoreze salariul. Mulțumesc (vezi toată discuția)