avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Autoapărare. Care e limita până la care e ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Autoapărare. Care e limita până la care e considerată legitimă apărare?

Dacă cineva ma lovește eu am dreptul sa ma apar cu tehnici de autoapărare.
Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:13, 26 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

De pincipiu, da, dar legitima apărare se analizează de la caz la caz. Spre exemplu dacă vă atacă cineva pe stradă și, pentru a vă apăra de o lovitură, loviți atacatorul, e legitimă apărare. dacă dvs învățați tehnici de autoapărare și provocați pe cineva să vă loavească apoi îl bateți măr, nu mai e legitimă apărare.

Art. 19
Legitima apărare
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.
Da, dar doar atât cât este necesar pentru a evita/înlătura pericolul.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptul sa va aparati inclusiv cu tehnici de autoaparare daca acesta nu presupun arme(box,lant,) fie si arme albe,pistol cu bile etc.Ca prinicipiu autoapararea nu trebuie sa depaseasca limitele atacului,asta se apreicaza de la caz la caz de instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - comentarii Laurentiu Ion Laurentiu Ion Chestiune legitimei aparari In codul actual art.44 al.2 ind.1 este stipulat clar ca: \\\"Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare in noul cod penal marciuc marciuc care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde ... (vezi toată discuția)