avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul venituri indemnizatie parinte
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul venituri indemnizatie parinte

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum se calculeaza veniturile din ultimele 12 luni pana la momentul nasterii copilului, venituri care conteaza in calculul pentru stabilirea indemnizatiei de parinte.
In prezent, eu am o serie de beneficii extra-salariale, cum ar fi bonuri de masa si cadou, vouchere de vacanta, al 13-lea salariu etc. Acestea se vor lua si ele in calcul oare sau va fi doar salariul net?

Va multumesc,
Laura
Cel mai recent răspuns: LauraEP , utilizator 16:28, 3 Noiembrie 2017
Ordin 1474/2011
Situatie: Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie: Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.
Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr. 279/2010, cu modificările ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masă sunt supuse impozitului pe venit. Având în vedere faptul că tichetele de masă sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă, vor fi luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei începând cu data de 1 iulie 2010.

Situație : Sunt considerate venituri din salarii veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulentele, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea şi se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

solutie : Veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulente, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea, încasate în perioada de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind venituri care rezultă din realizarea unor activităţi supuse impozitului pe venit.
Ultima modificare: Vineri, 3 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns!
Imi mai puteti spune daca angajatorul are obligatia sa completeze in adeverinta (anexa 2 care se depune la primarie) - rubrica venituri nete realizate cuantumul tuturor veniturilor obtinute (veniturile obtinute din al treisprezecelea salariu, stimulente, primele, prima de vacanta)?
Va intreb deoarece am primit un raspuns cum ca se iau in calcul doar tichetele de masa, si acelea trecute pe linie separata (nu am inteles aceasta formulare).

Multumesc,
Laura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatiile de crestere a copilului - baza calcul AnaBianca AnaBianca Buna ziua, Puteti sa imi spuneti cum se calculeaza indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ... (vezi toată discuția)
Indemnizația copil Svero Svero La calcularea indemnizației pentru creștere copil se ține cont și de bonurile de masă, de primele primite în cei doi ani anterior nașterii copilului? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil muresanveronica muresanveronica Buna ziua, sunt angajata unei firme din oct 2012 pana in prezent. Sunt insarcinata in saptamana 34 urmand sa nasc in per 10 oct. 2104. Concediul crestere ... (vezi toată discuția)