avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Adunare Generala ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Adunare Generala ONG

Buna ziua, presedintele ONG-ului din care fac parte, aduce la cunostinta printr-o adresa destinata conducerii, decizia sa de a demisiona din functia de presedinte, decizia de retragere si din calitatea de membru asociat (mentioneaza in aceeasi adresa ca decizia este definitiva si irevocabila). Cum trebuie sa procedam? Cand devine solicitarea oficiala? in momentul prezentarii acestei decizii in sedinta AGA sau in momentul aducerii la cunostinta, prin depunere la sediul asociatiei? Cine va prezida sedinta AGA? Aceasta persoana poate fi propusa din nou pentru functia de presedinte? Daca exista o alta propunere pentru functia de presedinte, iar persoana respectiva (propusa) nu poate participa la sedinta AGA, este legala propunerea, se poate lua in calcul in cadrul procesului de vot? Va rog sa imi raspundeti si cu indicarea temeiului legal, pentru a lua deciziile corecte si legale! Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:30, 10 Noiembrie 2017
Odata ce ati primit instiintarea in scris la sediul asociatiei si ati inregistrat-o, convocati comitetul de conducere, numiti dintre membrii comitetului un presedinte interimar si incepeti si procedura de convocare a adunarii generale in care sa se faca alegeri. Aveti in statut si in alte acte ale ong-ului, sau ar trebui sa aveti, procedura convocare a adunarii generale, de depunere a candidaturilor si de desfasurare a procesului de alegere. Persoana care a detinut functia si apoi a renuntat la ea si la calitatea de membru, cum sa fie iar propusa? Si persoana interesata se propune el nu vine altcineva sa-l propuna.
Multumesc de raspuns, in statut avem procedura de convocare a AG, nu stiam cine va conduce lucrarile AGA, deoarece persoana care renunta la functie doreste sa prezideze si mentioneaza (doar verbal) ca acesta decizie devine oficiala doar dupa ce o prezinta AGA, chiar daca instiintarea este inregistrata deja la sediul asociatiei, pana la sedinta AG doreste sa isi exercite in continuare functia. Din pacate nu avem in actele statutare prevazuta o asemenea situatie referitoare la renuntare la functia de conducere. Este aceasta prevedere intr-un act normativ de care sa ne putem lega?
Adumitroaie.s a scris:

Buna ziua, presedintele ONG-ului din care fac parte, aduce la cunostinta printr-o adresa destinata conducerii, decizia sa de a demisiona din functia de presedinte, decizia de retragere si din calitatea de membru asociat (mentioneaza in aceeasi adresa ca decizia este definitiva si irevocabila). Cum trebuie sa procedam? Cand devine solicitarea oficiala? in momentul prezentarii acestei decizii in sedinta AGA sau in momentul aducerii la cunostinta, prin depunere la sediul asociatiei?

RM: Atat demisia din calitatea de presedinte (sau alta functie aleasa in cadrul organelor de conducere si control ale ONG-ului) cat si retragerea din calitatea de membru asociat in asociatie, este un act unilateral supus comunicarii, prin definitie irevocabil si pe care organizatia trebuie doar sa il primeasca si sa ia act de el, nu e ceva ce se poate refuza sau care trebuie aprobat de cineva. Produce efecte de la data la care organizatia l-a primit sau se poate considera ca a fost primit ( ex. daca refuza primirea), in masura in care in acea notificare nu s-a precizat vreo data ulterioara si nu exista vreun termen de preaviz (uneori statutele prevad asa ceva, si daca nu e lung de obicei se considera legal...). Functia de presedinte devine astfel vacanta si va trebui ales alt presedinte.

Adumitroaie.s a scris:Cine va prezida sedinta AGA?

RM: Alta persoana care e inlocuitorul de drept al presedintelui, de ex. vicepresedintele, secretarul sau alt membru CD sau, daca nu prevede Statutul, un alt membru CD ales de AG sau chiar un membru al asociatiei care nu face parte din CD dar e ales de AG pentru a exercita acea atributie... Depinde si daca si ce aveti scris in statut...

Adumitroaie.s a scris: Aceasta persoana poate fi propusa din nou pentru functia de presedinte?

RM: Teoretic da, insa din moment ce s-a retras si din calitatea de membru e cu totul absurd sa candideze la calitatea de presedinte... chiar daca legea accepta ca in CD sa existe si persoane care nu sunt membru asociat... dar ar fi culmea absurdului sa fie chiar presedintele un nemembru! Daca redevine membru si vrea sa candideze si statutul ii permite (ex. nu e vreo conditie de vechime neintrerupta ca membru....) teoretic il puteti din nou alege ca presedinte daca participa la noile alegeri si le castiga....

Adumitroaie.s a scris: Daca exista o alta propunere pentru functia de presedinte, iar persoana respectiva (propusa) nu poate participa la sedinta AGA, este legala propunerea, se poate lua in calcul in cadrul procesului de vot?

RM: Poate candida si daca nu e prezent, in masura in care Statutul nu prevede obligativitatea prezentei. Trebuie insa sa fie sigur ca accepta sa candideze si accepta functia, daca va fi ales, deci ar fi bine sa existe o candidatura scrisa sau un accept scris anticipat pt a fi propus de altcineva... sau macar in timpul sedintei AG sa fie contactat telefonic si pus pe speaker sa auda participantii ca doreste sau accepta sa candideze...

A indica un temei legal pt fiecare aspect e o chestie laborioasa, ca legea nu spune tot ce ai voie, ci de multe ori doar ce nu ai voie, si prevederile exprese, foarte subtirele, ale OG 26 / 200o se completeaza cu prevederi din Codul CIvil, cu prevederi din alte legi care se pot aplica prin analogie, cu principii generale de drept etc. etc. Pt asa ceva, daca aveti un statut care nu le lamureste, ar trebui sa va angjati un avocat priceput, sa va asiste la AG sa lamureasca pe cei care au acest gen de intrebari, pt ca nu au raspunsuri exprese in lege... si pt viitor sa vi le clarificati prin statut....
Daca dorea sa ramana presedinte, preciza in demisie ca produce efect din momentul alegerii noului presedinte sau alta data ulterioara. Daca in actul scris de demisie nu a precizat nimic, efectul este in momentul primirii ei de catre asociatie si, fiind un act prin definitie irevocabil dupa comunicare, degeaba se trezeste ca de fapt el ar dori sa mai exercite atributii de presedinte pana e ales altul sau ca ar dori sa produca efecte numai dupa ce e altul ales... prea tarziu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionare ong darabadorin darabadorin Daca in statutul ong-ului este prevazut expres ca numai presedintele convoaca Consiliul director, mai exista si situatii exceptionale de convocare (vezi toată discuția)
Intrarea unui nou asociat intr-un ong anaroxana_hela anaroxana_hela Buna ziua. Am si eu doua intrebari: 1.Ce pasi trebuie sa parcuragem pentru a adauga un nou membru in ONG? 2. Ce trebuie sa facem daca unul din membrii ... (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)