avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de întreținere sau contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de întreținere sau contract de vânzare-cumpărare, ce mă sfătuiți să aleg?

Fratele mamei impreuna cu fiul vitreg al dumnealui(sotia fratelui mamei a decedat intre timp) care locuiesc in aceiasi locuinta, doresc sa-mi lase locuinta cu conditia ca eu sa-i ingrijesc pana la sfarsitul vietii. Intrebarea este urmatoarea:care sunt demersurile care se pot face tinand cont ca apartamentul este achizitionat pe numele fratelui mamei si a sotiei lui,iar dupa moartea acesteia nu s-a facut succesiunea dupa decedata! Ce drepturi ar fiul vitreg(locuieste in acelasi apartament cu fratele mamei) tinand cont ca si el este de acord ?
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:45, 14 Noiembrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei, trebuie dezbatuta succesiunea pe jumatatea sotiei.
Aceasta jumatate se imparte intre fiu (3/4) si sot, adica fratele mamei (1/4)
Fiul va avea 3/8, iar sotul 1/8 (la care se adauga jumatatea lui din apartament, astfel incat va rezulta cota de 5/8).
Dupa ce se dezbate succesiunea, trebuie intocmita documentatia cadastrala, intabulat certificatul de mostenitor la Carte Funciara si apoi incheiat un contract de intretinere intre dvs si unchiul cu fiul vitreg.
Eu nu as sfatui pe nimeni sa faca contract de intretinere , daca e in postura intretinatorului. .Stiti ca o sa dobanditi doar nuda proprietate si ca pana la decesul intretinutilor nu aveti niciun drept numai obligatii? daca tot aveti bani sa-i intretineti ,cu banii aceia puteti sa va platiti ratele la un credit si sa va cumparati o locuinta , intrati imediat in posesie , eventual o inchiriati si va achitati rata cu chiria primita. si nu slugariti pe nimeni. Legislatia in privinta contractului de intretinere favorizeaza clar intretinutul in defavoarea intretinatorului. Stiti ca au fost cazuri cand dupa 10 ani de intretinere, intretinutul a dat in judecata intretinatorul ca nu-i facea toate mofturile si a castigat iar intretinatorul conform legii nu a primit nicio despagubire pt cei 10 ani de intretinere?????
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici eu nu sfatuiesc, dar daca asta e vointa partilor...
Batranii au obsesia datului afara din casa si a ingrijitului. In practica, este imposibil sa poti o discutie argumentata.
Problema este urmatoarea: cel 2 persoane doresc sa de mute la mine acasa (am locuinta proprietate personala),sa-i ingrijim,iar noua sa ne lase apartamentul. Fiul vitreg a fost casatorit iar in urma casatoriei are o fata,care nu locuieste cu el! Fata de cele specificate mai sus de dumneavoastra mai aveti de adaugat ceva?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Mostenire LILI24 LILI24 Cat are dreptul la mostenire sotul meu daca tatal a decedat, daca o sa isi intretina mama supravietuitoare. Sotul meu mai are un frate. Doresc sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre frati vitregi victoy0111 victoy0111 In casnicie a venit fiecare cu copilul la pachet. Prima care a decedat este mama mamei mele. Nu s-a facut succesiunea dupa aceasta, La 8 ani dupa, a decedat si ... (vezi toată discuția)