avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in perioada de proba

Buna ziua,

Zilele acestea am fost intrebat de clauzele incetarii contractului de munca. Persoana respectiva se afla in perioada de proba (90 de zile, din care au trecut aproximativ 30) avand trecuta in contract si clauza de preaviz de 20 de zile lucratoare.

In Codul Muncii, la art. 31 alin (3) se precizeaza:
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Sa inteleg ca pe parcursul perioadei de proba de 90 de zile, angajatul poate sa demisioneze fara preaviz (chiar daca in contract este trecut termen de 20 de zile de preaviz), parasind functia in ziua urmatoare instiintarii conducerii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:19, 10 Noiembrie 2017
Da, poate, demisia fiind un act unilateral, indiferent in ce perioda se petrece, nu necesita argumentare. Iar pe perioada de proba preavizul nu se acorda.

Va multumesc pentru raspuns!
Se confunda notiunile ... una este incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba si alta este incetarea c.i.m. prin demisie.

Potrivit art.81 alin.1 C.mun., prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Asadar ;
- daca se va depune demisia, aceasta poate fi cu sau fara preaviz in conditiile mentionate de art.81 alin.7 si 8 C.mun.

- daca se solicita incetarea c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun., atunci contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie edward71 edward71 Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate ... (vezi toată discuția)
Preaviz ContSters315461 ContSters315461 Buna ziua. Tocmai m-am angjat la o firma. Lucrez de 3 zile aici, dar vreau sa plec din motive personale. Trebuie sa respect perioada de preaviz tinand cont ... (vezi toată discuția)
Demisie nicoleta78 nicoleta78 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema cu care ma confrunt. In cursul zlei de ieri mi-am dat demisia de la compania unde lucram. Am ... (vezi toată discuția)