avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CUM SE CALCULEAZA ANII LUCRATI IN STRAINATATE?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CUM SE CALCULEAZA ANII LUCRATI IN STRAINATATE?

Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 euro/luna,(atit e trecut si in contractul de munca) si totodata,va rog sa imi spuneti,citi ani trebuie sa am lucrati in strainatate ptr a primi pensie si din strainatate,si daca e posibil sa primesc. Va multumesc anticipat Cordiali saluti Yaherra.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:54, 3 Aprilie 2011
Punctajul mediu anual (adica, pensia, nu-i asa? :) ) se calculeaza in functie de contributiile pe care le-ati platit in Italia.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Pentru a iesi la pensie in tara, stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 15 ani.
De ce am eu senzatia ca intrebarea se refera la pensia care ar fi platita de casa de pensii italiana in Italia?

In cazul asta pensia se plateste conform dreptului italian (vechime, cuantum, etc), chiar daca e posibila o plata si direct in Romania...
Pentru a putea ieşi la pensie, în conformitate cu legislaţia italiană din domeniu, trebuie să îndepliniţi una din următoarele condiţii:
Condiţie pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta persoanelor;
Condiţii pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
- femeile care au împlinit vârsta de 60 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
- bărbaţii care au împlinit vârsta de 65 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
- persoanele care au în total 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta acestora;
J H a scris:

De ce am eu senzatia ca intrebarea se refera la pensia care ar fi platita de casa de pensii italiana in Italia?

De ce am eu senzatia ca, de fapt, aveti certitudinea aceasta?
Intrebarea s-a referit, da, mai mult la drepturile de pensie pe care ar putea sa le primeasca in Italia si mai putin la drepturile din Romania. La acel "mai putin" am raspuns eu, intrucat nu am fost niciodata animata de dorinta de-a vorbi numai de dragul de a nu tace.

V-a scapat un "si" din topic:
si totodata,va rog sa imi spuneti,citi ani trebuie sa am lucrati in strainatate ptr a primi pensie si din strainatate,si daca e posibil sa primesc

As cita intreg topic-ul dar n-are rost, utilizatorul n-a oferit, practic, nicio informatie pentru a avea o baza de discutie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)
Pensia din strainatate. Romica Murariu Romica Murariu Care este minimul de ani lucrati an italia cu contract de munca pentru a beneficia de pensie la amplinirea varstei de pensionare? va multumesc. (vezi toată discuția)
Calcularea anilor de pensie andreea_madalina25 andreea_madalina25 am lucrat 20 de anii in Romania si 6 anii in Spania ,cum se calculeaza si o sa i-au ceva de la spanioli? (vezi toată discuția)