avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CUM SE CALCULEAZA ANII LUCRATI IN STRAINATATE?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CUM SE CALCULEAZA ANII LUCRATI IN STRAINATATE?

Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 euro/luna,(atit e trecut si in contractul de munca) si totodata,va rog sa imi spuneti,citi ani trebuie sa am lucrati in strainatate ptr a primi pensie si din strainatate,si daca e posibil sa primesc. Va multumesc anticipat Cordiali saluti Yaherra.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:54, 3 Aprilie 2011
Stimata Doamna Gabriela Pintea, aveti perfecta dreptate, este ceea ce am intrebat si am primit raspunsul Dumneavoastra, va multumesc. lucrez in Italia ca badanta ptr o persoana bolnava, si as vrea sa stiu,daca cotributiile ptr stat sunt de 126 euro pe luna, la pensie, cum se calculeaza procentul? se convertesc acesti bani in roni romanesti,sau nu? Si daca da, si daca nu, cit e acel procent?Va rog daca puteti sa-mi spuneti pe intelesul meu-(tin sa precizez ca in tara am lucrat in spital ca infirmiera, si nu ma pricep deloc la termenii judecatoresti, )
Doamna, haideti, va rog frumos, sa lamurim urmatorul lucru, fara de care nu puteti primi un raspuns corect:
1. De pensie puteti beneficia si de la statul italian, transferandu-va drepturile de asigurari sociale din Romania in Italia. Sau, mai clar, nu pierdeti anii lucrati aici, vor fi avuti in vedere la calculul pensiei in Italia.
2. De asemenea, de pensie puteti beneficia si de la statul roman, atunci cand veti avea varsta de pensionare si stagiul realizat (adica vechimea in munca). La calculul pensiei in Romania vor fi avute in vedere si perioadele lucrate in Italia.

Deci, vreti pensie de la statul roman sau de la cel italian? Judecand dupa ultimul dvs. raspuns, am impresia ca va ganditi la pensie din Romania dar vreti sa fiti sigura ca perioadele cat ati contribuit in Italia vor fi avute in vedere si in Romania. Stati linistita, vor fi avute in vedere la calculul pensiei!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc din tot sufletul pentru ca m-ati lamurit. Da, aveti dreptate,ma refeream la pensia din Romania.Am inteles bine ceea ce mi-ati explicat,va multumesc inca o data. As mai vrea sa stiu un lucru si va rog din suflet sa ma lamuriti si de data asta: anul urmator vreau sa incep o scoala aici in Italia, de OSS -operator socio sanitar- ce tine un an de zile , cu examene si tot in regula, dupacare o sa pot lucra in spital sau la casele de batrini. Acuma, ceea ce as vrea sa stiu, e ca daca scoala de ASISTENT SANITAR e recunoscuta aici, cea facuta in Italia, va fi recunoscuta la noi in tara? Cursul OSS este aici defapt un Asistent generalist recunoscut si in alte tari, dar la noi este recunoscut(in cazul in care ma voi intoarce acasa, voi putea sa lucrez in spital ca asistenta)? Cordial salut Va multumesc din suflet. Yaherra
sunt la pensie din 2005 ,acum lucrez in italia cu acte de 2 ani ,beneficiez de recalculare a pensiei in romania? multumesc
1. Anii lucrati in Italia se iau in considerare numai ca stagiu de cotizare nu si contributiile pentru pensie pe care le-ati platit in Italia, nu in Romania.
2. Pentru perioada lucrata in Italia veti primi separat pensie daca indepliniti conditiile legii italiene de pensionare.
3. Cititi si raspunsurile de mai sus ale colegei mele, dna Gabriela Pintea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)
Pensia din strainatate. Romica Murariu Romica Murariu Care este minimul de ani lucrati an italia cu contract de munca pentru a beneficia de pensie la amplinirea varstei de pensionare? va multumesc. (vezi toată discuția)
Calcularea anilor de pensie andreea_madalina25 andreea_madalina25 am lucrat 20 de anii in Romania si 6 anii in Spania ,cum se calculeaza si o sa i-au ceva de la spanioli? (vezi toată discuția)