avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit, cas , cass pe dividente ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit, cas , cass pe dividente ?

Buna ziua,

aud tot felul de discutii pe tema noilor prevederi legislative dar nu mi-e clar : in cazul unui salariat normal cu contract de munca pe termen nedeterimat, care nu e PFA si care are ceva actiuni pe care primeste (eventual) dividente anuale ... mai trebuie sa declare sau sa plateasca ceva pe la ANAF ? impozitul stiu ca se platea la sursa cal putin anul trecut, de CAS / CASS nu era vorba in trecut, cum mai stau lucrurile acum ?
dar daca se hotaraste sa vanda actiunile ?

multumesc .
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: alex5 , utilizator 09:35, 18 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca in cursul anului 2017 a realizat venituri din investitii (aici includem atat dividende, cat si castigul din vanzarea actiunilor), din cedarea folosintei bunurilor, din activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din alte surse si care, impreuna, depasesc plafonul de 22.800 lei (12 salarii minime pe economie), atunci va trebui sa depuna pana la data de 31.01.2018 declaratia 600, in baza careia se va emite decizia de impunere CASS, in cuantum de 190 lei lunar, platibil trimestrial, cu scadente in 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 21 decembrie.
Contributia nu se calculeaza procentual din veniturile realizate si nici nu se stabileste pentru fiecare sursa de venit, ci, pur si simplu, pentru depasirea plafonului (din una sau mai multe surse indicate mai sus) se datoreaza 10% din salariul minim in vigoare pentru luna de calcul.
Calitatea de salariat nu mai exclude persoana de la obligatia de a achita CASS pentru veniturile din investitii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta ca mai aveti in alta parte un contract de munca valabil. Pentru venitul din dividende incasat anul trecut si care depaseste 12 x valoarea salariului minim care acum este 1900 lei, adica peste plafonul de 22800 ei, depuneti d600 pana la 31 ianuarie. Altfel nu.
deci in cazul in care veniturile din dividente sunt mai mici decat 12 x 1900 ( salariul minim ) se retine doar impozitul pe venit la sursa ca si anii trecuti ? fara sa mai fie necesara completarea vreunor declaratii ?

Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
titlurile de stat (mai precis dobanda lor) intra sub incidenta acestei legi ? stiam ca sunt scutite

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas cass 2018 steef steef In anul fiscal precedent (2017) am realizat venituri din activitati independente-profesii liberale(peste 22.800 lei/an) si din ... (vezi toată discuția)
Cass pentru diverse venituri extrasalariale leinaddd leinaddd Am o mica afacere personala (SRL) fara salariati. In anul 2017 am incasat dividende aferente anului 2016. Pentru aceste venituri nu am platit CASS fiind, in ... (vezi toată discuția)
D 600 - dividende ndeea ndeea Sunt administrator si salariata la o companie. In luna noiembrie 2017 s-au distribuit dividende si s-a platit impozitul pe dividende in decembrie 2017. Plata ... (vezi toată discuția)