avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata muncii ocazionale (reparatii) intr-o Asociatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata muncii ocazionale (reparatii) intr-o Asociatie de Proprietari

Asociatia noastra are nevoie ocazional sa foloseasca pentru reparatii la instalatiile comune, meseriasi care insa nu doresc forme de plata/angajare ca zilieri.
Ce posibilitati legale are asociatia de a-i plati (ce acte trebuiesc incheiate) si ce contributii trebuiesc platite la ANAF.
Trebuie tinut cont ca in general, meseriasii evita declararea sumelor modice castigate, tocmai pentru a nu fi diminuate prin contributii, impozite, etc de catre fisc.
Ce se poate face totusi la nivel de asociatie pentru plata unor reparatii ocazionale ?
Un simplu Proces Verbal poate fi utilizat ? Urmand ca suma platita sa fie inclusa pe listele de plata a intretinerii (locatarii platind in functie de cota indiviza detinuta) ?
Ultima modificare: Vineri, 26 Ianuarie 2018
costelmardare, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:29, 26 Ianuarie 2018
Este foarte greu, in conditiile in care conventiile civile au fost indepartate.

Pur si simplu te face sa lucrezi la negru si sa stiti ca, practic, cam asa se intampla.
Pentru meseriasii de ocazie, trebuie sa intocmiti un contract de prestari de servicii, executati lucrarea (piesele de schimb le cumparati cu bon fiscal, eventual factura), iar pentru manopera, intocmiti stat de plata. Calculati, functie de suma neta, care va fi brutul, calculati 10% impozitul, il retineti la sursa si il declarati in D 100. Deocamdata este o babilonie intreaga, pe care guvernantii nostri nu o mai scot la capat. Mai urmariti si dvs. comunicatele ANAF, pe care si acestia le schimba de trei ori pe zi si-o data noaptea...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilieri ursulina ursulina Bună ziua! Sunt ad-tor de asociaţie. Am avut nevoie de cineva care să desfunde o coloană de evaluare apă pluvială. Am găsit un vecin care s-a oferit, a ... (vezi toată discuția)
Metode de plata a unei lucrari terentetalharu terentetalharu Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatiide proprietari si vreau sa repar brâul blocului cu un meseriaș, ce metode de plata a lucrării îmi ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala - zileri si impozite dan.mitrea dan.mitrea Buna ziua, Detin o intrreprindere individuala si as vrea pentru desfasurarea unei lucrari sa angajez cateva persoane. Activitatea respectiva este ... (vezi toată discuția)