avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce condiții de formă trebuie să îndeplinească ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce condiții de formă trebuie să îndeplinească chitanțele de la Asociația de proprietari?

Administratorul cand incaseaza cota de intretinere este obligat sa ofere bon fiscal sau daca ofera chitanta, aceasta nu trebuie sa contina stampila cu datele firmei?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:28, 3 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia de proprietari nu e operator economic pt incasarea cheltuielilor comune. Cf OUG 28/1999:

(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.


Referitor la stampila, nu are astfel de obligatie. OG 17/2015:
Art. V. -
(2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea.

Norme emitere chitanta din Ordin 2634/2015:

Se întocmeşte pentru fiecare sumă încasată, de către casierul entităţii şi se semnează de acesta pentru primirea sumei.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc pentru informatii!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deosebit de utila informatia !
Multumesc
@costelmardare,
Va puteti argumenta - Deosebit de utila informatia !

Unde ati auzit dvs. ca as. prop. tre' sa elibereze bon fiscal?

Fata de ce scrie domnul contabil mai sus, fac urmatoarele precizari:
Aici trebuie sa ''vorbim'' doar despre asociatii de proprietari, nu despre nush ce operatori economici.
Asociatiile de proprietari trebuie sa respecte legislatia specifica - pana de curand reglementata de Ord. 1966/2007, acum schimbat de un alt ordin, dar nu-i stiu numarul...
Ordinul vechi, dar si cel nou privesc aprobarea reglementarile contabile pentru persoane juridice fara scop partrimonial.
Ei, aceste reglementari au un Nomenclatorprivind principalele registre şi formulare, comune pe economie, privind activitatea financiarăşi contabilă, utilizate de persoanele juridice fără scop patrimonial care organizează şi conduc contabilitatea în partidă simplă.
In legatura cu chitanta, nomenclatorul arata ca modelul de chitata are codul 14.4.1.

Acum putem discuta:
- chitanta poate fi personalizata - adica are toate datele asociatiei in antet si nu ar mai fi nevoie de stampila, este un lucru foarte comod;
- chitanta poate fi achizitionata de la librarie, are rubrici pentru denumire, adresa CUI, adresa, ce trebuiesc completate intr-un fel - de obicei o stampila dreptunghiulara - va dati seama ce lucru anevoios;
- acum, cand se lucreaza cu sisteme informatice de gestiune, acestea emit si chitante, dar modelul trebuie sa respecte standardul 14.4.1.
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumpărat două cărți pentru admitere de la o facultate dar n-am primit dovada plății prețului. sunt reguli care prevăd că nu se eliberează bon fiscal pentru așa ceva? madalinaaat madalinaaat Buna dimineata! Ieri am cumparat de la secretariatul unei facultati din oras 2 carti pt admitere, necesare unui prieten care nu a avut posibilitatea de a se ... (vezi toată discuția)
Bonul de consum și completarea lui: este obligatoriu să conțină și codul fiecărui material pe care-l conține? Cos.yo Cos.yo Buna ziua. Ma puteti lamuri si pe mine daca este obligatoriu ca pe bonul de consum sa se treaca si codul fiecarui material dat spre consum? Specific ca bonul ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal - pfa Gabisc Gabisc Bonurile fiscale pot fi inregistrate ca documente fiscale pt inregistrarea in contabilitatea PFA-ului. Ma refer la cazurile in care nu primesti factura ... (vezi toată discuția)