avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despăgubire RCA. Care sunt termenele și procedurile ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despăgubire RCA. Care sunt termenele și procedurile de stabilire a sumei?

Buna ziua ,sunt Cristian,cu deosebit respect va rog sa-mi comunicati,care este termenul legal de despagubire rca si daca asiguratorul trebuie sa ma informeze in scris cu peivire la suma si modul de calcul ? Mentionez ca am informatii numai telefonic din partea inspectorului de caz.
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Renomia - SRBA Insurance Broker , Consultant asigurari 20:58, 7 Februarie 2018
Buna ziua! Detaliati, va rog, evenimentul rutier. Da, asiguratorul are obligatia sa va faca o oferta de despagubire justificata, cu modalitate de calcul si surse de referinta privind oferta. Practica unor Soc. de asigurare difera de lege. Eu va spun cum este prevazut in lege. Parerea mea este ca dvs. sa solicitati valoarea maxima de despagubire, iar in 7 zile cel mult sa va fie inaintata (de obicei odata cu aceasta, va fac oferta ).Daca sunteti de acord cu aceasta valoare, completati o cerere de despagubire pe aceasta val. Respectiva cerere echivaleaza si cu acceptul dvs. , asadar in max 10 zile au obligatia la plata. Daca dvs. considerati ca auto nu este in dauna totala, introduceti masina in service agreat RAR ( dupa efectuarea constatarii de catrea asigurator) si solicitati un deviz. Formulati cerere de despagubire pe val.din deviz si in max 30 zile de la depunerea devizului, asiguratorul are obligatia sa va inainteze o oferta justificata. In max 10 zile de la acceptarea ofertei asiguratorul are obligatia la plata.
Diana Cioroiu a scris:
in 7 zile cel mult sa va fie inaintata (de obicei odata cu aceasta, va fac oferta ).Daca sunteti de acord cu aceasta valoare, completati o cerere de despagubire pe aceasta val. Respectiva cerere echivaleaza si cu acceptul dvs. , asadar in max 10 zile au obligatia la plata.

Buna ziua, legat de discutia de mai sus, as avea o intrebare.

O cunostinta pe care incerc sa o ajut a depus o cerere de despagubire (la Asirom) pentru un accident petrecut in septembrie 2017 in care un alt participant in trafic a fost gasit vinovat PV si nu a avut obiectii.
Persoana in cauza a depus actele la societatea de asigurari si a ramas in asteptarea ofertei (despre care ultima oara i s-a indicat ca "e la aprobare") pina acum. Vorbim de termene care depasesc cu mult cele 10 sau 30 de zile pe care le mentionati. Accidentul in sine nu a ridicat semne de intrebare suplimentare, reparatiile necesare fiind la caroserie.

Pe acest fond, du, aflindu-ma la mare distanta, fara posibilitatea de a fi prezent fizic, as vrea sa preiau discutiile cu societatea de asigurari si sa le duc la bun sfirsit in termen rezonabil. Urmeaza intrebarile mele:

- Ce obstacole formale as putea intimpina din partea societatii de asigurari si cum as putea sa le previn?
- Care ar fi caile de apel in cazul cind acestia taraganeaza?
- Ar ajuta daca misiunea asta ar fi preluata de o ruda a accidentatului care este jurist?
- Din cauza distantei as vrea sa tratez cu ei prin e-mail (eventual telefon). Vedeti vreun impediment, un risc ca acestia sa refuze si sa pretinda prezenta mea la sediul lor?


Cam multe intrebari, dar va sint recunoscator si daca sinteti disponibila cu un raspuns succint.

Multumesc!

Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
Marksikt, utilizator
Puteti purta legatura prin mail in numele persoanei prejudiciate. Dvs. spuneti ca "a depus actele". Pasii sunt: notificarea accidentului+ P.v= avizare dauna. Cand avizarea este facuta, se procedeaza la deschiderea dosarului de dauna. Conducatorul auto da o declaratie. In max 5 zile legea veche, 3 zile legea noua insp. Constata avariile. Un exemplar obligatoriu il inmaneaza pagubitului. Mai ales in cazul in care auto nu e in dauna totala, se introduce auto intr-un service agreat RAR pt. efectuare deviz. Se completeaza o cerere de despagubire cu val. din deviz si in max 30 zile asiguratorul are obligatia de a face o oferta justificata catre pagubit. Sau il poate incunostiinta din ce motive nu aproba plata total sau partial. Mai spune in vechea lege faptul ca in max 10 zile de la cele 30 zile au obligatia la plata sub condiția depunerii documentelor necesare stabilirii răspunderii și cuantificării prejudiciului (adica pv si devizului sau factura+chitanta in cazul reparatiei). Trebuia sa va aduca la cunostiinta in scris daca se mai solicita si alte inscrisuri de la asigurator( la fel de bine o fac prin bifarea casutelor din pv de constatare).Daca vorbesc despre cercetarea imprejurarilor producerii evenimentului, sunt decazuti din termen daca in 5 zile de la constatare nu v-au notificat in acest sens. Practica e diferita de reglementare legala, dar odata urmati pasii, asa curg si penalitatile in cazul nerespectarii termenelor si doar asa va puteti indrepta catre ASF cu o plangere. V-am detaliat 90% ...fiecare caz are particularitatile lui si nu este detaliat la randul lui. Si Nu conteaza cine preia cazul( avocat, ruda cu procura etc.) Important este sa sa fi avut cazuri similare si sa cunoasca bine legea! Altfel, nu va sfatuiesc sa va prezentati la sediul Sucursalei. Eu observ cum procedeaza cu pagubitii... Contact prin mail pt. ca intr-un eventual litigiu pe Instanta sau intr-o eventuala plangere, aveti dovada. Cererea de plata sa fie obligatoriu depusa prin posta cu confirmare de primire si continut declarat sau la sediu, cu dovada primirii pe un exemplar al dvs.
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
Diana Cioroiu, Avocat
Multe multumiri!
Buna ziua,

Din mesajul Dvs. nu prea inteleg clar ce ati solicita de la un Asigurator. Ma gandesc ca solicitat acest lucru in calitatea de Pagubit, asa-i? Ma gandesc ca raspunsul il pot aborda in 2 parti:
1) In cazul in care este vorba de o dauna obisnuita, intr-un cuantum "normal" ca sa zic asa, Asiguratorul aproba reparatia pe care urmeaza s-o faca service-ul unde a fost lasata masina Dvs. pentru acest lucru. Cuantumul despagubirii nu va intereseza pe Dvs., cele 2 societatii "dialogand" intre ele. Service-ul face reparatia in limitele impuse de Asigurator (piese, timpi de manopera, regie = bani) iar Asiguratorul plateste factura finala, dupa executarea reparatiei. Dvs. nu sunteti implicat cu nimic, dor duceti masina la service si o luati cand este gata;
2) Vorbim de un caz de despagubire mai grav. Noi il numim "dauna totala". Sa nu credeti ca masina este praf si pulbere si nu mai putem alege nimic din ea. Algoritmul de calcul este altul. Pe baza devizului estimativ dat de catre service-ul auto, pe baza unui program recunoscut de amandoi (Audatex se cheama el care, de altfel, si la primul punct, tot pe baza lui s-a intocmit devizul) se ajunge la concluzia ca este dauna totala.
Care este definitia "daunei totale"? Este cazul in care, valoarea totala a despagubirii este mai mare de 75% din valoarea de PIATA a autovehicului la data accidentului. In acest caz, Asiguratorul observa ca ar da mai multi bani pe reparatie decat "face" autovehiculul si astfel, acum, va instiinteaza pe Dvs. asupra calculelor la care el a ajuns si va propune sa luati despagubirea in cash cu sau fara lasarea epavei.
Adica, fie alegeti sa ramaneti cu masina avariata, moment in care Asiguratorul calculeaz diferenta de bani pe care are sa vi-o dea, fie epava va fi cumparata de un comerciant, care va va da o suma de bani, iar, in completare, Asiguratorul, pana la incidenta sumei care a fost stabilita. Aceasta suma se stabileste, cum am spus, prin respectarea Legii nr 132/2017
Dvs. la ce punct va incadrati? 1 sau 2? Daca ati ridicat acest subiect, atunci spuneti-ne si imprejurarile pentru care solicitati aceasta informatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daună totală economică în urma unui accident de circulație: cei de la service mi-au spus că mașina va fi scoasă la licitație. ce sumă primesc la final? d3nys d3nys Buna ziua . am avut un accident si sa rezultat dauna totala economica suma maxima pe deviz fiind de 15700ron . Am fost la eie cu devizu de la serice si mea zis ... (vezi toată discuția)
Am dus mașina pe platformă, pentru constatare, la asigurătorul șoferului vinovat și am completat niște formulare. nu am primit niciun răspuns, ar trebui să mai fac ceva? Catalin9871 Catalin9871 Buna ziua! Masinea mea a fost accidentata pe 2 iunie, personajul vinovat are asigurare la Euroins. Politia a incheiat PV de constatare si mi-a dat copie dupa ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata societate asigurari maque maque Buna seara, La inceputul lunii Decembrie, anul trecut am avut un accident rutier in urma caruia autoturismul pe care il conduceam a fost avariat. Autoturismul ... (vezi toată discuția)