avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensie alimentara

Bună seara. Neplata pensiei alimentare stabilita prin HJ definitiva și irevocabila unde se declara, la politie sau la judecătoria de care aparțin? Mulțumesc.
Daca intelegeti sa depuneti plangere penala, la politia sau parchetul competent.
ART. 378 c.p.
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Buna seara. Revin, cu rugamintea de a primi un raspuns concret....divortata din 2013, nici pana astazi tatal copiilor nu si-a indeplinit obligatia( stabilita prin HJ definitiva) de a plati pensie alimentara. Am depus plangere penala la politie...soldata doar cu schimburi de hartii si atat. Nimic concret. Am inteles ca din februarie lucreaza in Italia (angajator din Romania) cu contract. Oricum prin dosarul penal am inteles ca nu recuperez prejudiciul. Intrebarea mea este....cum pot face sa recuperez de la fostul pensia alimentara a copiilor? Pot sa in dau iar in judecata pt neplata si sa solicit Judecatoriei executarea lui silita? Multumesc
In judecata il puteti actiona doar daca vreti o marire de ex, altfel va adresati cu hotararea direct unui executor judecatoresc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apelaţi la un executor judecătoresc.Veţi recupera restanţa din ultimii 3 ani, restul datoriei s-a prescris. În funcţie de cuantumul pensiei stabilit în 2013, dacă aveţi interes, puteţi cere majorarea; trebuie să ştiţi că angajatorii autohtoni oferă salariul minim, şi diurnă pentru cei care lucrează în altă ţară, iar diurna nu se consideră venit. Azi, raportat la salariul minim pe economie, pensia alimentară maximă, de 25% pentru un copil este de 315 lei , iar 1/3 din venit, pentru 2 sau 3 copii este de 420 lei. Acţiunea din instanţă produce efecte doar pentru viitor.
Buna seara. Am cautat in legislatie unde scrie despre prescriptia pentru neplata... Imi puteti spune dvs exact unde pot gasi? Multumesc

[
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara liana05 liana05 Am divortat in 2006 in lipsa sotului nestiind adresa lui din Spania.Copilul avea atunci 4 ani si mi-a fost incredintat. Acum s-a intors in tara, pot cere ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare andreeaeliza andreeaeliza incerc sa recuperez pensia alimentara neplatita pe ultimii 5 ani, am acordul verbal al tatalui ca va plati , dar nu stiu cum sa calculez suma datorata si care ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mikitth mikitth De cel putin trei ani, sotia nu mai primeste pensie alimentara pentru copilul minor , dintr-o casatorie anterioara, desi la sentinta de divort a fost ... (vezi toată discuția)