avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calitatea de coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calitatea de coasigurat

Am un prieten care este casatorit si care are un copil mic de un an.In acest moment el nu este angajat deci nu are venituri.Ca sa aiba asigurare medicala a mers la Casa de Asigurari si a achitat CASS!Eu cred ca putea dobandii prin sotia lui calitatea de coasigurat,el nestiind ca putea beneficia de acest lucru!Am citit si am vazut ca cu acte doveditoare el putea prin sotia lui sa devina coasigurat si astfel nu mai platea o gramada de bani la Casa de Sanatate.Poate face acest lucru?Pe moment insa sotia lui este in concediu de maternitate pana cand copilul va face 2 ani!Cum se procedeaza in acest caz?Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:06, 20 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, sotul poate fi coasigurat al sotiei

Ordin nr. 581 din 8 septembrie 2014
art.12
(1) Dovada calităţii de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
......
e) pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate valabil la data solicitării, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat la sanatate mariuca rata mariuca rata Buna ziua.As vrea sa mi spuneti ,dacă soțiile casnice ale somerilor pot beneficia de calitatea de coasigurat la sănătate ,si ce pasi trebuie urmati ! va ... (vezi toată discuția)
Vreau sa devin coasigurata KristinaM KristinaM Bună seara, as dorii sa devin coasigurata prin soțul meu și as vrea sa știu ce acte sunt necesare pt asta și unde trebuie sa merg mai exact. Sa va ... (vezi toată discuția)