avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... gardul vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

gardul vecin

Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare daca se poate. La hotarul dintre noi si vecin avem o bucatarie de vara care are un perete ce reprezinta hotar. Vecinul nostru, cel cu care nu ajungem la o intelegere cu hotarul, vrea sa faca gard chiar linga bucatarie . Deja a asezat o bara de beton ce ar reprezenta temelia gardului, lipita de temelia bucatariei. Ce este de facut in acest caz? Si in ce lege gasesc scris de actele ce trebuiesc pentru constructia gardului ca sa-i arat vecinului, pentru ca in momentul in care i-am spus ca nu se poate apuca oricum de gard a zis ca pe el nu-l intereseaza nimic. Mentionez ca noi avem acte pe teren si este intabulat, pe cand el nu are . Are terenul dat de primarie doar in rol fara titlu de proprietate.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 16:24, 26 Octombrie 2009
1. In primul rand trebuie sa comunicati cu vecinul cat se poate de amiabil, referitor la eventuala imprejmuire comuna.
2. In caz de totala neintelegere, va indic sa vedeti si reglementari ale organelor locale ce pot reglementa, conform art. 589 C.civ. "parte din aceste obligatii" care revin "politiei rurale".
3. Tot ca baza legala asupra acestor servituti va indic: art.586, 588, 590, 591, 594 si urm. Cod Civil.
4. Am subliniat cele doua art. (591 si 594), deoarece cred ca se pot folosi in speta dvs.
591 C.civ.: "Este semn de necomunitate cand culmea zidului este dreapta si perpendiculara dinspre peretele dintr-o parte, iar din cealalta parte infatiseaza un plan inclinat; in acest caz zidul se presupune ca apartine exclusiv proprietarului dinspre care exista plan inclinat" (zidul casei dvs.)
594 C.civ.: "fiecare coproprietar poate sa zideasca in contra unui zid comun....
lasind 54 milimetri fata de vecin..."
Aceste reguli sunt de drept comun in materie si sunt aplicabile inca (chiar daca dateaza din 1894!)
atata timp cat la nivelul comunitatii locale nu exista alte reglementari specifice (hotarari ale consiliilor locale de ex.).
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
ContSters36411, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este distanta legala? Anomiskaracuda Anomiskaracuda Conform propunerii de dezmembrare pe care ne-a facut-o un inginer dupa ce ne-am inteles cum sa impartim, un gard va trece exact prin fata uneia dintre usile ... (vezi toată discuția)
Zid comun? Frodo Frodo Am o problema cu vecinii. Bunicii mei au cumparat o casa acum cativa zeci de ani, au construit o alta casa noua in aceeasi curte si au demolat casa veche, ... (vezi toată discuția)
Despre garduri aiurelu36 aiurelu36 buna ziua , am mostenit o casa cu gradina si are gardul degradat pe toate laturile, exista o lege (o regula)care sa stabileasca cine treluie sa faca (sa repare ... (vezi toată discuția)