avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunica paterna poate platii pensia alimentara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunica paterna poate platii pensia alimentara neplatita...

buna ...am si eu o intrebare.Am auzit pe undeva ca daca tatal neplatitor de pensie alimentara nu are venit si nu poate fi obligat la plata restanta a pensiei alimentare,mama lui poate fi actionata in instanta si poate fi obligata sa plateasca pensia neplatita de fiul ei catre minor.e posibil asa ceva?
Cel mai recent răspuns: RAMOnaBC , utilizator 10:41, 27 Octombrie 2009
teoretic nu se poate, insa in practica judiciara a spatiului mioritic, orice este posibil
Obligatia de intretinere este in sarcina tatalui.Mama acestuia nu are asemenea responsabilitate.
Pot exista situatii in care bunicii isi ajuta nepotii dar este cu totul altceva.
Capitolul 4 Obligatia de intretinere


Art. 86
Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.

Art. 89
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) cel care infiaza este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti;
d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

Art. 90
In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute in art. 89 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele ce au.
Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.

Art. 91
In cazul in care cel obligat in primul rind la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui ce o cere, instanta judecatoreasca va putea obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita in art. 89.

Art. 92
Cand cel obligat nu poate presta, in acelasi timp, intretinere tuturor celor care sunt in drept sa i-o ceara, instanta judecatoreasca, tinand seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotara fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. in acest caz, instanta va hotara, totodata, modul in care se va imparti intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi.
Obligatia de intretinere e personala ,nu incumba tertelor persoane .Sigur , daca acestea doresc sa se implice in acest sens , plata e una valabila .
Pensia de intretinere se plateste de catre cel obligat sa faca acest lucru, adica de catre tatal minorului. Bunicii pot sa contribuie si ei....dar contributia este benevola, nu pot sa fie obligati in acest sens.

Alte discuții în legătură

Conditii acordare pensie copil - parinte ??? gigelas gigelas Stie cineva,daca este posibil ca un copil,sa acorde unui parinte,o pensie,sau ceva similar,in unele situatii ? Daca da,care sunt situatiile acelea ? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere INFORMAT INFORMAT Va rog, m-ar interesa sa stiu in ce conditii se acorda pensia de intretinere pe caz de boala de catre familie, (sotie + copii majori cu salarii), in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere nenea toto nenea toto buna ziua daca un copilul absolveste o facultate si nu ia licenta, dar continua studiile la o alta facultate mai primeste pensie de intretinere ,copilul are ... (vezi toată discuția)