avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este regimul juridic în ceea ce privește ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este regimul juridic în ceea ce privește prelevarea de spermă pentru inseminare de la soțul decedat?

Care este regimul juridic in ceea ce priveste prelevarea de sperma de la sotul decedat pentru inseminare? Este legal? Daca da, care este procedura?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: konadelle , utilizator 17:41, 14 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interesanta intrebarea dvs,din cate cunosc nu exista cadrul legal in Romania,stiu ca si in SUA in urma cu cativa ani a reprezentat un element de noutate au fost proceduri judiciare f rapide etc.Din punctul meu de vedere nu este posibil in Romania datorita lipsei reglementarilor legale si a procedurilor juridice care practic nu se finalizeaza in termene scurte.Este interesant daca exista si alte opinii sau info suplimentare.
Curiozitatea mea este asta: unde scrie ca prelevarea de sperma de la o persoana decedata este o ilegalitate?...care sunt metodele prin care se dovedeste acest fapt? Scopul final mi se pare unul nobil, femeia vrea sa ramana insarcinata....
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2018
Akhenaton81, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi articolul pe wikipedia referitor prelevare postuma si o sa va lamuriti ca procedura este reglementata in unele jurisdictii ,in altele interzisa expres si in unele nereglementata.Pe langa nenumarate probleme etice poate ridica si numeroase probleme juridice.Ne referim la cazuri ipotetice ,daca persoana care doreste inseminarea nu este legal casatorita si rudele defunctului se opun,daca exista doar o motivare pecuniara in dorinta de a mosteni averea defunctului ,daca defunctul nu era de acord in timpul vietii sa aibe un copil cu persoana respectiva etc.In mod normal recoltarea ar trebui sa aibe loc in 24 36 de ore de la data decesului sau declarea mortii clinice si nu exista un acord al fam sau al defunctului va garantez ca nu se poate solutiona in justitie o astfel de problema intr-un termen atat de scurt.
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2018
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Akhenaton81 a scris:

Curiozitatea mea este asta: unde scrie ca prelevarea de sperma de la o persoana decedata este o ilegalitate?...care sunt metodele prin care se dovedeste acest fapt? Scopul final mi se pare unul nobil, femeia vrea sa ramana insarcinata....

Pe scurt, în legislația română, orice actiune săvârșită asupra unei persoane decedate se numește profanare de cadavre. Și este încadrată ca fiind infractiune.
Până una-alta, nu este vorba daca este ceva nobil sau nu, tine de voința persoanei. In cazul de față, cum își dă acordul decedatul?
Și nu ar fi doar asta. Este vorba despre drepturile viitoarei persoane și filiația acestuia.
Și vorbim de drepturi succesorale, patrimoniale in final.

In afara de asta, de curiozitate, cum se preleva sperma de la un decedat, și unde ?
Mă refer ca loc ?

Nu ca procedura, pentru că aceea ar fi una medicala .
Pentru că, atunci când "mori" sunt reguli stricte privind unde se va afla cadavrul, ex: morga, capela, cimitir, crematoriu.
Nu îl poți plimba așa, pe unde ai chef, că sa faci anumite "experimente" pe el.
De aceea se numește "profanare de cadavre".
Nu inteleg de ce ar dori cineva sa ramana insarcinata cu un mort. In primul rand interesul copilului este afectat pt.ca din start este privat de a avea tata .

Este inadmisibil legal,moral,spiritual,religios,social si cum mai vreti dvs.

Este macabru !!!

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Speta Mariana_22 Mariana_22 Va rog frumos daca ma puteti ajuta .Cum se incadreaza urmatoare fapta: o persoana planuieste sa ucida un om .savarseste fapta ,dar in urma constatarii ... (vezi toată discuția)
Deshumare in vederea efectuarii testului adn mfulga mfulga Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se poate efectua un test de fraternitate in situatia in care unul din frati este mort si ingtopat in 1972. Cum se ... (vezi toată discuția)