avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu vrea să îmi mai plătească concediul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu vrea să îmi mai plătească concediul medical în urma unui accident de munca nedeclarat. Ce soluții am, și ce demersuri pot face?

Buna ziua. Am suferit un accidenr de munca in Octombrie 2017, sunt in concediul medical pana in iulie 2018. Problema este ca angajatorul nu mai vrea sa plateasca CM si nu a declarat accidentul la ITM. A fost o intelegere verbala ca va plati CM pana la vindecarea mea dar sa nu declar modul cum mi-am fracturat piciorul. Ce solutii am sa pot beneficia de CM chiar daca el nu vrea sa mai plateasca si ce demersuri pot face in aceste conditii.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Daca evenimentul produs nu a fost comunicat la ITM puteti sa o faceti dvs. in scris, cu nr. de inregistrare/ data, chiar daca ati convenit (ilegal) cu angajatorul sa nu declare AM, in schimbul promisiunii de a plati concediul medical. Ati fost tras pe sfoara, nefiind vorba numai de plata CM.
Daca evenimentul produs era comunicat de la inceput si cercetat ca AM, in baza PV de cercetare a AM si a formularului FIAM de inregistrare a AM, benficiati de drepturile prevazute in Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc de catre Casele judetene de pensii din Fondul national unic pentru AM si BP la care cotizeaza obligatoriu, lunar, toti angajatorii.
Daca se constata ca este vorba despre un accident de munca, atunci vor trebui schimbate si codurile de pe certificatele medicale.
Pentru a completa FIAM, pentru inregistrare AM, firma/ comisia de cercetare AM se va ocupa de schimbarea codurilor pe certificatele medicale.
Va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Szocscs Szocscs Buna ziua. Daca lucrez de 2 luni la o firma ( inainte a fost intrerupt asigurarea) si am suferit un accident de lucru, am derept la indemnizare? (vezi toată discuția)
In cazul in care am avut un accident de munca in luna martie ... Ando888 Ando888 In cazul in care am avut un accident de munca in luna Martie si cei din functie mi-au spus sa nu declar accidentul daca merg la medic. Am avut concediu medica ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)