avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suspendarea executarii silite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suspendarea executarii silite

Am calitatea de tert poprit ...debitorul SC...a solicitat o suspendare provizorie și a primit.o.....executorul îmi comunica prin instiintare oficiala ca sumele de bani pe care le datorez debitorului rămân în continuare,, în ființa,, chiar și pe perioada suspendări provizorie...debitorul SC îmi comunica ca nu are dreptate executorul....întrebarea mea este.....cine are DREPTATE?
Cel mai recent răspuns: dreptatesiadevar , utilizator 10:00, 7 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 701 - Suspendarea executării
Pe perioada suspendării executării, actele de executare efectuate anterior, măsurile de executare dispuse de instanța de executare sau de executor, inclusiv cele de indisponibilizare a bunurilor, veniturilor și conturilor bancare, rămân în ființă, în afară de cazul în care prin lege sau prin hotărâre judecătorească se dispune altfel.
Articolul 784 - Efectul înființării popririi
Din momentul comunicării adresei de înființare a popririi către terțul poprit sunt indisponibilizate toate sumele și bunurile poprite. De la indisponibilizare și până la achitarea integrală a obligațiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării urmăririi silite prin poprire, terțul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operațiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dacă legea nu prevede altfel.

Dilema este si pentru instantele de judecata, nu doar pentru justitiabili si executori (care, incearca fiecare sa traga spuza pe turta lor), astfel ca, au fost situatii cand s-a afirmat ca efectul suspendarii executarii silite presupune indisponibilizarea sumelor viitoare de catre tertul poprit, dar neconsemnarea sumelor la dispozitia executorului judecatoresc, si situatii cand s-a afirmat ca efectul suspendarii executarii silite presupune imposibilitatea si interdictia catre tertului poprit de a mai indisponibiliza sumele viitoare. Din punctul meu de vedere, dupa admiterea cererii de suspendare (provizorie sau principala) a executarii silite, nu ar mai trebui indisponibilizate veniturile viitoare ale debitorului, insa sumele datorate si indisponibilizate pana la data admiterii cererii de suspendare nu pot fi, in nici un caz, eliberate debitorului. Partea ciudata (ridicolul juridic) este ca executorul este cel care ar trebui sa va comunice acest aspect si nu debitorul, intrucat in ceea ce va priveste, masura popririi a fost dispusa de catre executor si nu de catre debitor, iar incheierea privind suspendarea provizorie i-a fost comunicata si executorului, care de la data pronuntarii trebuie sa sisteze orice masura de executare silita (viitoare, nu si anterioara). Insa, daca la data infiintarii si comunicarii adresei popririi, dvs datorati deja sumele respective (in sensul ca erau scadente) catre S.C., atunci aceste sume ar trebui indisponibilizate si inclusiv consemnate la dispozitia executorului judecatoresc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
trandafir2, moderator
Multumesc. aveti dreptate este o nebuloasa si vis-a-vis de art 784, ICCJ a dat o decizie nr.11 din 2018 unde stabileste ca '' in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art . 784 alin.(1) teza a doua Cod de procedura civila, suspendarea urmaririi silite prin poprire bancara inlatura obligatia tertului poprit de a indisponibiliza si incasarile, in contul debitorului poprit, ulterioare suspendarii'', Intrebarea mea este : Eu ca si administrator si tert poprit , in situatia data, de cine trebuie sa ''ascult'' , de executor care m a instiintat ca si pe perioada suspendarii executarii tot in contul deschis pentru acest dosar trebuie sa virez banii sau de debitorul poprit care este si poprietar al spatiului, care invoca decizia 11 din 2018 emisa de ICCJ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita, suspendare - obligatia tertului poprit gh3gh1 gh3gh1 Unitatea a primit o poprire pe salariul unui angajat. Executorul a hotarat: .... sanu faceti nicio plata care ar diminua .... pana la achitarea integrala a ... (vezi toată discuția)
Popriri din salar carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua. Daca ptrintr-o sentinta judecatoreasca am de primit o suma (taieri de salarii ilegale) aferenta anului 2010, iar momentan am o poprire care a fost ... (vezi toată discuția)
Poprire & suspendare executare Gepetto25 Gepetto25 Buna ziua, Va rog un sfat la urmatoarea situatie. Am primit o adresa de poprire pentru salariul lui Popescu. Popescu a prezentat o incheiere ... (vezi toată discuția)