Buna ziua tuturor
Va supun atentiei situatia mea, in speranta ca ma veti putea ajuta cu niste sfaturi care sa ma poata orienta si pe mine cat mai bine.
Problema sta in felul urmator: sunt angajata pe un post de resurse umane, perioada nedeterminata, la o multinationala cu mai multe puncte de lucru in marile orase ale tarii, iar postul meu presupune studii socio-umane si master de specialitate, conditii pe care le indeplinesc. In ultima perioada, am inceput sa fiu efectiv hartuita, atat de catre seful meu direct, de pe zona, cat si de catre cei de la centrala, in sensul ca mi s-a adus la cunostinta ca in curand o colega de-a mea, care a plecat in concediu de crestere copil de pe un alt post decat al meu, ar vrea sa se intoarca la seriviciu si surpriza...i-ar conveni mai mult postul meu decat cel pe care l-a avut anterior.Problema este ca studiile sau experienta profesionala ale persoanei respective nu au absolut nici o legatura cu cerintele postului meu, singurul ei avantaj este ca are cunostinte cu "greutate", in posturi inalte.
Mi s-a sugerat sa-mi iau concediu medical, pentru ca ea sa isi poata desfasura activitatea, sa faca si un curs de inspector resurse umane, ca sa fie si ea, cat de cat, calificata pentru job. Cand mi-am exprimat refuzul, amintind de drepturile pe care le am, angajatorul mi-a spus ca in cazul in care nu imi iau concediu medical imi vor restructura postul din acest punct de lucru, iar persoana respectiva va figura ca si angajat al sediului central, insa activitatea si-o va desfasura tot aici.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez...pentru ca am ajuns intr-o situatie limita...daca imi iau concediu medical, nu am certitudinea ca imi voi gasi un alt job rapid, iar daca imi restructureaza postul si ma dau in somaj, nu voi mai reusi sa ma intretin doar cu acesti bani. Va multumesc anticipat
Pai daca tot nu aveti cale de'ntors, puteti beneficia si de medical (daca aveti motive) iar ulterior asteptati sa va concedieze ei, nu plecati prin demisie/acordul partilor.
Ceea ce vi se impune este oricum ciudat si deloc legal, dar pot intradevar sa va restructureze postul.
Ati putea ulterior sa atacati desfiintarea postului ca nefiind reala si efectiva, pentru ca din cate inteleg exact asa este.
1. Situatia dvs. nu este de invidiat!
2. Fiind o unitate privata sansele dvs. de a avea castig de cauza sunt minime.
3. Faptul ca angajeaza o alta persoana mai putin pregatita in locul dvs. este riscul angajatorului, o face pe banii sai.
4. "Dragoste cu sila nu se poate" si de aceea, daca ramaneti in uniutate nu veti avea viata usoara si s-ar putea sa aveti si probleme de sanatate. Si zau ca nu merita sa va imbolnaviti din cauza asta!
5. Parerea mea: daca tot au de gand sa va dea afara, mai bine acceptati o concediere prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) si veti beneficia si de indemnizatie de somaj. In somaj veti cauta un alt loc de munca.
6. Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii veti mai beneficia si de prevederile CCMUNN (daca nu aveti prevederi mai avantajoase in CCM al unitatii):
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
7. Si daca intrati acum in medical va mentine pe amandoua sa faceti acelasi lucru? Ma cam indoiesc. Vrea sa va foloseasca sa o invatati pe colega ce sa faca si apoi sa va dea afara.
8. Tineti-ne la curent cu ce se intampla (tot pe acest topic) sa vedem ce va mai spunem sa faceti!
Mult succes!
Multumesc mult pentru raspunsurile prompte.
Ma gandesc ca o solutie ar putea fi aceea de a-mi lua un concediu medical de 1 luna sau 2, dupa care sa comunic angajatorului ca doresc sa ma intorc la serviciu, fapt care l-ar determina sa-mi restructureze postul, si abia atunci sa demareze procedura mea de incetare si de trecere la somaj.
Voi reveni cu informatii. O seara placuta tuturor!