avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu pentru sarcina si lauzie- explicatii, pasi de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu pentru sarcina si lauzie- explicatii, pasi de urmat

Buna ziua,

sunt insarcinata in luna a 2-a, si a-si avea o nelamurire, in legatura cu CONCEDIUL PENTRU SARCINA SI LAUZIE

Concediu pentru sarcina si lauzIE obligatoriu de luat,?
Cate e obligatoriu concediul de sarcina si cat e obligatoriu din concediul de lauzie?
Durata acestui concediu este de 126 zile sau 168 zile?
Respectiv in acea perioada (de concediu pt sarcina ) luata inaintea nasterii angajatorul imi plateste salariul, sau statul?E crucial sa stiu.

VA ROG UN RASPUNS CINE VA PLATI SALARIUL IN TIMPUL CONCEDIULUI PENTRU SARCINA, ADICA INAITEA SARCINII.
va multumesc anticipat.

o zi frumoasa
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 11:50, 30 Octombrie 2009
concediul pentru sarcina si lehuzie, este de 126 de zile, din care obligatoriu 42 de zile trebuie sa le luati dupa nastere.
Se acorda de catre medicul dvs., in functie de evolutia sarcinii, daca aceasta este ok (ceea ce va dorim) puteti sa incepeti sa-l luati si cu o saptamana inainte de a naste.
Se suporta integral de catre stat.
In primul rand este important sa anuntati angajatorul, in scris , asupra starii dvs de graviditate si sa anexati adeverinta medicala de la medicul de familie sau specialist care sa ateste aceasta stare. Luati prima masura pentru a va apara in eventualitatea unei concedieri. Cautati pe net OUG 96/2003 actualizata, privind protectia maternitatii la locurile de munca. Acolo veti gasi toate detaliile despre drepturile si obligatiile dvs ca viitoare mamica angajata.

Apoi, concediul de maternitate (prenatal si postnata) este de 126 zile si se acorda la recomandarea medicului in functie de starea de sanatate a viitoarei mamici. In general se acorda 63 zile inainte de nastere si 63 dupa nastere insa nu este obligatorie aceasta proportie sau sa fie luat intreg. Legea obliga numai la 42 zile de concediu dupa nastere (cunoscut si sub numele de perioada de lauzie).
Concediul medical de maternitate este platit de angajator insa acesta isi recupereaza banii ulterior de la casa de sanatate. Stati linistita, ca nu da din buzunarul propriu.

Studiati cap-coada OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate (indeosebi capitolul indemnizatia de maternitate) si ar fi indicat sa cunoasteti si OUG 148/2005 privind sustinerea familiei.

Multa sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal roxana11277 roxana11277 Buna ziua, concediul prenatal/postnatal am inteles ca se plateste de catre angajator, daca eu am poprire pe salariu asta inseamna ca se executa poprirea si iau ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal PetrutRoxana PetrutRoxana Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti referitor la distributia celor 126 de zile pentru concediu prenatal....m-am informat si legea spune clar prin OG 158/2005 ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)