avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire la cerere mai devreme din concediul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire la cerere mai devreme din concediul de creștere copil

Buna ziua!
Va rog sa imi oferiți sprijinul dumneavoastra pentru a clarifica raportul meu de munca cu angajatorul.
În prezent sunt în concediu de creștere copil în vârstă de până la 2 ani iar la intrarea în concediu am formulat o cerere în care am mentionat perioada de concediu creștere copil de 1 an si 10 luni.
În prezent, doresc sa revin mai devreme la serviciu ( copilul are varsta de 1 an si 6 luni) pentru a beneficia de stimulentul de inserție acordat până la vârsta de 3 ani.
În aceste condiții, am dreptul sa revin mai devreme la serviciu deși in cererea inițială am optat pentru o perioadă de 1 an si 10 luni? Angajatorul este obligat să mă primească, la cererea mea, oricand doresc sa revin la serviciu sau este nevoie de acordul acestuia? La momentul revenirii la serviciu trebuie să depun o cerere în prealabil la anumit termen ?
Am consultat codul muncii, oug 111/2010 si oug 96/2003 dar nu am regăsit raspunsuri pentru a clarifica situația mea.
Va multumesc mult pentru sprijinul acordat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:12, 16 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc2 Fojuh Fojuh bună ziua. eu sunt în ccc1 copilul împlinește 2 ani în data de 27.03.2020 sunt din nou însărcinată iar bebe 2 ar trebui sa se nască la începutul ... (vezi toată discuția)
Stimulent Elamihaela1984 Elamihaela1984 Buna ziua.As dori sa ma întorc la servici din concediu de crestere copil cu 60 de zile inaintea împlinirii de 2 ani a copilului.vreau sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. eu sunt ccc, copilul face 2 ani pe 9 iulie 2021.as ... andreea998 andreea998 Buna ziua. Eu sunt CCC, copilul face 2 ani pe 9 iulie 2021.As vrea sa ma întorc la serviciu mai devreme, tatăl nu isi ia luna lui.Vreau sa stiu cand ar ... (vezi toată discuția)