avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Inoarcere in tara a minorului neinsotit de nimeni
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Inoarcere in tara a minorului neinsotit de nimeni

Buna ziua,
As dori sa stiu daca un minor de cetatenie romana se poate intoarce in tara neinsotit de catre nimeni. Acesta calatoreste din Italia in Romania cu o companie aeriana care nu ofera asistenta din acest punct de vedere, asadar trebuie sa treaca singur pe la vama.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 06:50, 3 Iulie 2018
Neinsotit nu este posibil. Chiar si atunci când se ofera din partea companiei aeriene serviciu de insotire pentru minori este necesara declaratia notariala prin care ambii parinti isi dau acordul ca respectivul copil sa calatoreasc insotit de un reprezentant al companiei respective.
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2018
ContSters82289, utilizator
Imi puteti spune legea exact care interzice acest lucru? Eu stiam ca doar la iesirea din tara este nevoie de declaratie notarariala iar la intoarcere avand in vedere faptul ca minorul are cetatenie romana si nu solicita asistenta in aeroport se poate.
In Romania conditiile de calatorie sunt destul de clare. Minorii cetățeni români pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Va trebui însă să verificați care sunt condițiile de ieșire cu un copil minor din țara respectiva.
Din practica se admite calatoria unui minor cu insotirea acestuia de catre un membru al companiei aeriene cu care se deplaseaza in Romania.
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2018
ContSters82289, utilizator
HOTARÂRE Nr. 1443 din 2 septembrie 2004 privind metodologia de repatriere a copiilor români neînsotiti si asigurarea masurilor de protectie speciala în favoarea acestora

Acelasi regim juridic este aplicabil si copilului care este lasat neînsotit dupa ce a intrat pe teritoriul statului strain.
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2018
ContSters82289, utilizator
Care repatriere, că e vorba de un minor care vine în România, nu trebuie repatriat de nu știu unde...

stefanemilionel, ce vârstă are minorul? Dacă i se permite îmbarcarea în avion e în regulă, însă dacă nu e prea mare (sub 16 ani) n-ar fi rău să vă asigurați că îl așteaptă un adult la aeroport.
Dacă e 16+ nu vă faceți nicio problemă.

În orice situație nu i se poate interzice intrarea în țară. Asigurați-vă un număr de contact al unui adult cu care să se poată lua legătura, dacă nu-l poate aștepta nimeni.

Alte discuții în legătură

Întoarcere din italia minor neînsoțit Nicoletaaa06 Nicoletaaa06 Dacă sunt minora și sunt in Italia ,as putea sa ma intorc in țara șingura?n ar fii nici o problema la aeroport ? (vezi toată discuția)
Plecare in strainatate a unui minor... andreabo89 andreabo89 buna seara... Prietena mea are 17 ani, si ar fi trebui sa vina in Italia de sarbatori, cu avionul, iar la agentie de voiaj i s-a spus ca anumite companii de ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor dintr-o tara schengen in alta Radu2205 Radu2205 Buna ziua, Am un copil de 16 ani si locuim in Polonia. Este posibil ca el sa calatoreasca cu avionul intr-o alta tara schengen(Germania) cu avionul ... (vezi toată discuția)