avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire parinte decedat frate vitreg
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire parinte decedat frate vitreg

Salut,

De ceva timp mi-a decedat un parinte si am ajuns la partea de mostenire impreuna cu fratele meu vitreg (frate vitreg prin intermediul parintelui decedat). Celalalt parinte (doar al meu) este inca in viata si locuieste la tara. In curte avem 2 case (una batraneasca si dobandita de catre parintele decedat prin mostenire, iar celalata facuta de catre parintii mei). Mi-am exprimat optiunea ca ceea ce este in curte (mai exista si ceva pamant la camp, dar care nu prezinta interes) sa ramana parintelui supravietuitor urmand ca eu sa despagubesc partea fratelui vitreg. Omul a fost de acord, insa nu ne intelegem asupra sumei. Pretinde o suma destul de mare, dar din pacate nu mi-o pot permite.

Ce este de facut in acest caz? Care ar fi optiunile? Ce se poate intampla daca se ajunge la un proces?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:15, 4 Noiembrie 2009
buna seara!
puteti dezbate succesiunea la notar.
iar cu privire la starea de indiviziune daca se doreste sistata si nu se ajunge la o intelegere amiabila, veti ajunge la instanta.
aici copartasul caruia i se va atribui imobiulul in natura va trebui sa le plateasca celorlati 2 sulte.
daca nu le va achita se va trece la executarea silita a imobilului.
Va multumesc pentru raspuns. Ce inseamna sulte?
sulta=suma de bani care intr-un partaj compenseaza diferenta de valoare a partii mostenite si valoarea lucrurilor ce i se atribuie cu ocazia impartelii.
deci daca inteleg bine va trebui sa-i dau bani pe care ii va stabili instanta dupa expertiza in maxim 2 transe.

Multumesc inca o data.
Daca nu va intelegeti si faceti prin tribunal , va trebui sa platiti o sulta stabilita de instanta in urma unei expertize facute de un evaluator .
Plata unei sulte se face atunci cand decide instanta sau cand se invoiesc partile .
Daca nu aveti bani sa platiti sulta , o sa vindeti imoblilul si o sa impartiti suma dupa cum are dreptul fiecare .

E mai ieftin sa dezbateti succesiunea in instanta daca va intelegeti , decat sa faceti la notar, pentru ca inainte puteti incheia o tranzactie prin care sunteti de acord cu plata sultelor in suma de , in acea tranzactie urmand sa specificati si cand si cum urmeaza sa platiti .
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Costinel Burca, Contabil

Alte discuții în legătură

Succesiune roxana69 roxana69 Daca tatal meu (decedat) a mai avut un fiu dintr-o alta casatorie care vine la succesiune (apartament cu 3 camere )in cota de 3/16, eu am 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral avvaslui avvaslui am urmatoarea speta: prin decizia Tb Vs s-a dipus iesirea din indiviziune si atribuirea in indiviziune a suprafetei de 10.000 m.p catre MN, Mg, MI mostenitori ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la dreptul de mostenire contra unei sume de bani alexandru23 alexandru23 In urma decesului unui parinte a ramas sa dezbat mostenirea cu fratele meu vitreg urmand ca eu sa-l despagubesc pentru partea lui cuvenita din mostenire. Ne-am ... (vezi toată discuția)