avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare garantie de la angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare garantie de la angajator

Buna ziua,
Am lucrat la o firma particulara pana acum 3 luni cand s-a declarat insolventa, iar eu impreuna cu mai multi colegi, evident ne-am cauta loc de munca in alta parte(am demisionat, iar pe langa cererea de demisie am solicitat si restituirea garantiei)
Fostul angajator nu ne-a restituit garantia pe motivul problemelor financiare.
Eu personal am 8 ani lucrati in firma respectiva si lunar mi s-au retinut 50 lei garantie.
Cum pot sa imi recuperez banii? Ce trebuie sa fac?
Au trecut 3 luni de zile si nu vrea sa ne restituii banii.
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:12, 17 Iulie 2018
Garantia unde se afla? Este depusa intru-un cont in banca? Corect era sa fie depusa in cont pe numele dumnevoastra , insa nu o puteti scoate din cont fara acordul angajatorului!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr.22/1969
art.16
Garantia în numerar şi dobinda aferenta pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de muncă sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, în situaţia în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publică sînt obligate, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnatiuni în care să se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
......
Buna ziua,
Nu exista niciun cont deschis pe numele angajatilor,sau cel putin nu ni s-a spus.
Nu am semnat nimic referitor la aceasta garantie, in CIM nu este mentionata, dar pe "fluturasii" de salariu este trecuta.
Pana sa intre in insolventa, colegii care plecau din firma isi primeau garantia aferenta la lichidarea din firma.
Acum este problema insolventei, si vreau sa stiu ce pot face sa imi recuperez bani pentru ca actualul administrator ignora acest aspect.
Multumesc.

petronela_gav a scris:

Garantia unde se afla? Este depusa intru-un cont in banca? Corect era sa fie depusa in cont pe numele dumnevoastra , insa nu o puteti scoate din cont fara acordul angajatorului!

ok, multumesc.
legal ce ma sfatuiti sa fac sa grabesc putin lucrurile, pentru ca de fiecare data cand intreb cand se rezolva, primesc raspunsul negativ, respectiv:" firma se confrunta cu probleme financiare si nu putem onora datoriile'.
Este sau nu obligat noul administrator sa imi returneze banii?
Multumesc inca o data.
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sesizati ITM-ul , in prima instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie gestiune euangajat euangajat Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Dobanda-garantie materiala laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie mihai colhon mihai colhon Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este perioada maxima de restituire a garantiei in bani de catre angajator. Multumesc (vezi toată discuția)