avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza imobil
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza imobil

Buna ziua,
Spuneti-mi, va rog, daca mi s-a realizat un raport de evaluare al unui imobil (unde exista in urma succesiunii/mostenirii 4 proprietari avand cote diferite din apartament) fiind stabilit ca pret 50.000 euro fara TVA, in urma despagubirii a 3 dintre mostenitori, persoana care va ramane unic proprietar va trebui sa adauge la sumele datorate celorlalti proprietari si TVA-ul de 5% din valoarea atribuita imobilului (nu depaseste 450.000 lei)?

Multumesc frumos.
O zi placuta! :)
Cel mai recent răspuns: ili1 , utilizator 09:22, 31 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca unicul proprietar va dori sa vanda, se va mentiona pretul calculat cu TVA in actul de vanzare-cumparare.
Sa facem un calcul simplu plecand de la pretul stabilit prin succesiune.
50.000 euro x 4,65 lei/ euro = 232. 500 lei
5 % x 232.500 = 11.625 lei
232.500 + 11.625 = 244. 125 lei
Sper ca nu am gresit.
De unde ati scos valoarea de 450.000 lei atribuita imobilului (de cine) ?
Pe mine ma interesa daca va trebui inclus TVA-ul de 5% in banii pe care viitorul proprietar ni-i datoreaza (in urma cedarii acestuia toate drepturile asupra imobilului).

Inteleg ca, din cele transmise de catre dvs, va trebui sa ne revina x% din pretul de 50.000 euro cu includerea tva ului.

Noua ne revine 20% din valoarea totala a apartamentului, deci 20% din 50.000 euro plus valoarea tva ului.

Am spus ca valoarea imobilului este sub 450.000 lei, pentru atribuirea tva ului de 5% si nu 19% (nu eram sigura ca am informatiile correcte asupra tva ului de 5%).

Multumesc mult pentru ajutorul acordat.
Pretul mentionat in actul de vanzare-cumparare este mentionat cu TVA.
Cumparatorul va plati pretul cu TVA. Vanzatorul poate negocia cu ceilalti mostenitori daca imparte la 4 si partea de TVA incasata. Vanzatorul are niste activitati (umblat pe la autoritati)/ cheltuieli pe care le face (benzina, cazare si masa, etc., costuri pentru documentele procurate, etc.), caz in care este normal ca impartirea banilor sa nu fie exacta, la 4.
Cumparatorul apartamentului este una dintre cele 4 persoane din masa succesorala, de aceea ma interesa daca ne va despagubi tinand cont si de tva ul aplicat de 5%.
Asadar 3 dintre mostenitori vor ceda drepturile depline asupra proprietatii in favoarea celui de-al 4-lea mostenitor.

Va multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru informatiile dobandite.

O seara placuta! :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca 3 mostenitori dintre dvs. doresc sa renunte in favoarea celui de-al 4-lea mostenitor la data succesiunii in fata notarului, fara a se incheia acte de vanzare-cumparare a apartamentului.
In succesiune nu apare suma 50.000 euro ca valoare a apartamentului, deci nu se pune problema de a se plati TVA la o suma dintr-un act de vanzare-cumparare.
Se plateste o suma de bani la notar care include prestarea serviciului de notariat plus impozitul catre stat care se varsa la ANAF in urma tranzactiei. De regula, acesti bani se platesc de cel care ramane unic proprietar.
Daca celor 4 mostenitori le revine in urma succesiunii aceeasi parte din mostenire, valoarea de 50.000 se imparte in acest caz la 4. Unicul mostenitor despagubeste cu cate o parte ceilalti 3 mostenitori, respectiv cate 12.500 euro/ mostenitor.
50.000 euro : 4= 12.500 euro

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare imobil ContSters88583 ContSters88583 Vreau sa fac un contract de vanzare-cumparare cu unchiul si bunica mea(apartamentul este acum propreitatea lor). Apartamentul este evaluat la 32 000 euro ,dar ... (vezi toată discuția)
Tva cumparare apartament Aliinut Aliinut Buna ziua. Acum aprox 1 an (martie 2019) am semnat un antecontract pentru achizitia unui apartament a carui valoare in lei la acel moment nu depasea pragul de ... (vezi toată discuția)
4 frati si mama in viata, succesiune incheiata, un frate refuza partajul la notar sovarreugen sovarreugen Buna ziua, Suntem 4 frati. Tata a decedat in urma cu 16 ani iar mama inca traieste. Am facut anul acesta succesiunea. Mama a avut din start jumatate din ... (vezi toată discuția)