avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cum verific daca imobilul ce vreau sa-l cumpar este in ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cum verific daca imobilul ce vreau sa-l cumpar este in regula?

În perioada următoare intenționez să cumpăr un apartament, jumătate din valoarea acestuia cu banii jos, iar jumătate din valoarea acestuia prin credit ipotecar.

Anunțul apartamentului aparține unei agenții imobiliare care taxează cumpărătorul cu 2% din valoarea imobilului, iar ce mi-a ridicat suspiciuni e insistența agentului imobiliar de a încheia dacă se poate și acum un antecontract prin care eu ca viitor cumparător să rezerv apartamentul în baza unui avans de 1000€+ comisionul dat la agenție.

Dați-mi o idee cum pot verifica dacă apartamentul ce vreau să-l cumpăr are toate actele la zi, și în special dacă nu face obiectul unei fraude imobiliare, în gen că a fost vândut de mai multe ori(ilegal).

Ceea ce mi-a ridicat suspiciuni a fost în primul rând insistența agentului imobiliar, care s-a oferit să vină cu toată echipa agenției compusă din notarul agenției, juristul, etc. în vederea încheierii urgente a acestui act, observând că nu prea dețin cunoștințe de specialitate.

Prețul imobilului este cel al pieței, asta nu mi-a ridicat suspiciuni, ci doar acțiunea insistentă a agentului imobiliar

De asemenea ce risc dacă voi încheia tranzacția direct cu proprietarii imobilului(am reținut adresa, zona, tot), iar eu am încheiat un contract cu agenția imobiliară, prin care mă oblig să plătesc 2% comision agenției în momentul în care închei tranzacția imobiliară.

Mulțumesc anticipat de răspunsuri
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 14:22, 25 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cam toti agentii se grabesc, fiindca ei incaseaza un comision si la antecontract.
Pe de alta parte, un antecontract se incheie la notar, intre Dvs si vanzator, si nu la juristul firmei. Notarul va nota in cartea funciara promisiunea de vanzare astfel incat imobilul sa nu poata fi contractat in mod repetat.
Daca vreti sa verificati vreo ipoteca ce greveaza imobilul, cereti un extras CF de informare (se elibereaza in 2 zile de catre OCPI si are valabilitate 30 zile). Asta din punct de vedere legal.
Din punct de vedere al platii taxelor, cereti vanzatorului sa scoata un certificat fiscal de la DITL, care va va arata cum e cu taxele locale.
Starea apartamentului nu o veti putea vedea decat la fata locului.
Daca imobilul nu a fost intabulat...ei, aici incep suspiciunile, care se pot dovedi fondate sau nu.
Un avocat specializat in imobiliare va poate sfatui cu privire la clauzele antecontractului
Iar daca veti ocoli agentia ei va vor urmari dupa incheierea contractului de vanzare, in baza contractului de vizionare (sau cum se cheama), pe care l-ati semnat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision contract de intermediere cu agentie imobiliara alexberi alexberi Buna ziua, Sunt cumparatorul unui apartamet si am probleme cu plata comisionului pentru un apartament vizionat prin intermediul unei agentii ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil prin agentie Codrys Codrys Ieri 30.11.2016, fiind in cautare de un apartament, am sunat la un numar din ziar. S-a prezentat ca fiind agentie si in 30 de minute am mers si am vazut ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc comision agentiei ?? danny78 danny78 Buna ziua ! Sa va spun in ce consta problema mea : Am gasit un apartament cu ajutorul unei agentii imobiliare si un angajat al agentiei a mers la intalnirea ... (vezi toată discuția)