avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am donat fostei soții la divorț un apartament. Aș ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am donat fostei soții la divorț un apartament. Aș putea să atac acest act și să-mi iau partea ?

Bună ziua , am donat la divorț un apartament fostei soții prin notariat . Aș putea să atac acest act să-mi iau partea ?
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 12:04, 30 Iulie 2018
Ati donat dupa divort sau inainte? In ce an ati facut donatia?
În 1998 , în timpul procesului de divorț. Muțumesc.

Bogdan Costache a scris:

Ati donat dupa divort sau inainte? In ce an ati facut donatia?


Dacă ati donat in timpul procesului de divorț se cheamă ca ati donat in timpul căsătoriei. Donațiile intre soți făcute in timpul căsătoriei sunt revocabile.
Sub imperiul noului cod civil, donatiile intre soti sunt revocabile in timpul casatoriei.
Art 1031 Orice donaţie încheiată între soţi este revocabilă numai în timpul căsătoriei.

Conform dispozitiilor art 5 al 2 si ale art 27 din legea 71/2011, tind sa cred ca revocarii donatiei dintre soti i se aplica noul cod:

Art. 5
(1) Dispozitiile Codului civil se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
(2) Dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.

Art. 27
Indiferent de data incheierii casatoriei, in ceea ce priveste relatiile lor personale si patrimoniale, sotii sunt supusi dispozitiilor Codului civil, de la data intrarii sale in vigoare.
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
MihailZC, utilizator
În anul 2003 am dat-o în judecată pentru revocarea donației și am pierdut procesul , ori avocatul meu a fost cumpărat, ori pur și simplu așa era legea .
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Revocarea donatiei intre soti ContSters454122 ContSters454122 Donatia s-a facut in timpul casatoriei dupa vechiul cod civil, Acum dupa divort la revocarea donatiei se va recurge la noul cod civil? (vezi toată discuția)
Donatie intre soti - revocare robix robix Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca contractul de donatie incheiat inaintea intrarii in vigoare a noului cod civil, este guvernat de aceasta sau de vechiul ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna in noul cod civil ContSters212874 ContSters212874 daca am inteles bine, dosarele depuse ,sa zicem ,cu o saptamana inainte de intrarea in vigoare a noului cod se vor judeca dupa legea veche (in care nu exista ... (vezi toată discuția)