avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor catre tata

Suntem casatoriti din mai 2006. In septembrie 2007 s-a nascut fetita noastra care in prezent are 2 ani si 2 luni. In prezent suntem in divort prima infatisare peste 2 saptamani.
- a participat la un curs de cristaloterapie in aprilie 2009 timp de o luna la Bucuresti fara acordul meu, timp in care stateam cu fetita singur.
- a participat la un curs de masterat la Sibiu spatamanal cu toate ca si in Alba era aceeasi specilaizare;
- Sotia a intrerupt concediul pt ingrijirea copilului, ca sa intre in politica cu 4 luni mai devreme . In 3 luni ajunge Presedinta Organizatie de Femei Alba (ea nu are 3 prieteni in Alba Iulia).
- Am probe concludente ca ma inseala cu Presedinte de partid de 50 de ani care o sprijina si o incurajeaza in aceasta perioada sa divorteze.(mesaje de dragoste, martori oculari);
- A participat si participa in continuare la sedinte si campanie electorala;
- Fetita este mereu lasata la o familie pana vin eu de la servici, neglijata ....
- Tainuieste cati bani are salariu si ii cheltuieste in scop personal;
- a facut credit si un card de credit fara sa ma consulte, toti bani ia cheltuit in interes personal, fara sa-i pese de copil;
- ea a depus prima divort pe motiv ca ma opun dezvoltarii carierei personale;
- recunoaste ca sunt un tata model si responsabil ;
- am salariul mai mare cu 500 de lei decat ea, am parintii casatoriti, am personal contract de de chirie pe grasoniera in care avem domiciliul;
- ea are parintii dovortati (soacra plecata in spania, tatal alcoolic), in prezent a fost si sanctionata la servici, are datorii la banci.
Va rog sa imi spuneti daca as avea sanse sa primesc fetita ? sau ce as mai putea ,,specula'' ca eu TATA sa pot obtine fetita, care este atasata de mine.
Pot face un Contract de Comodat, ma sprijina o familie din Alba, fetita fercventeaza o cresa de langa serviciul meu.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
icantemir, utilizator
Dumneavoastra doriti incredintarea minorului nu tutela acestuia .

Tutela este reglementata in Codul familiei ca institutia de ocrotire a minorului care este lipsit de ingrijire parinteasca (parinti morti, necunoscuti etc.),
precum si a alienatului si debilului mintal, dar mai ales a persoanei care, din cauza varstei, nu se poate apara singura. Aceste persoane, fiind lipsite de capacitatea de exercitiu sau avand capacitatea de exercitiu restransa, vor fi reprezentate in instanta prin tutorele desemnat de autoritatea tutelara. Tutorele exercita drepturile si indeplineste obligatiile ce ii revin, in baza tutelei, in scopul ocrotirii intereselor acestor persoane ( le administreaza averea, se ocupa de cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala, reprezentarea in justitie etc.). Legea opreste sa se incheie acte juridice intre tutore, sotul, o ruda a lui, pe de o parte, si minorul (pupil), pe de alta parte. Nu poate face, in numele minorului, donatii, gajarea bunurilor minorului etc. De asemenea, savarsirea de catre tutore a unor fapte penale (viol asupra minorei pe care o are sub ocrotire, raport sexual cu o minora care nu a implinit 14 ani, aflata sub ocrotirea sa) impotriva persoanei aflate sub tutela, pot constitui agravante ale infractiunilor respective.
Din argumentele expuse nu vad nimic nici pro, nici contra.
Nu conteaza marimea salariului (ala pe care ea-l ascunde insa e cu 500 de lei mai mic decat al dv.), nici nu e negativ pentru mama ca amanoi parintii isi lasa copilul dimineata la o familie, desi frecventeaza o cresa (cand, dupa-amiaza?).

Primul punct, ala cu luna petrecuta la Bucuresti ar putea sa va ajute, insa depinde mult de motivatiile partilor si de dovezile in sustinere.

Va intreb: chiar vedeti un lucru rau ca mama si-a intrerupt condediul de crestere a minorului cu ceva luni inainte de termenul maxim de 2 ani?? Dv. cat concediu ati avut? Nu de alta, dar daca afceti astfel de discriminari, sustinerile ei cu privire la cariera profesoonala ar avea castig de cauza fara sa aduca alte probe in afara de spusele dv. Caci sunt discriminatoare, daca nu ma insel.
NU e vreun om mai putin parinte pentr ca nu0si ia concediu de crestere minor, nu? Caci daca asa ar fi, v-ati raspuns singur cate sanse ati avea...

In concluzie: sanse poate or fi, dar depinde de argumente, pana acum nu vad.
teoretic aveti aceleasi sanse ca si sotia dvs. de a obtine incredintarea minorei.Practic, dupa cate cred ca stiti , practica instantelor este de a incredinta minorii ( mai ales pe cei sub 10 ani ca nu pot fi audiati) spre mama pe principiul "copilul nu poate fi despartit de mama" .Desigur , in ultimul timp situatia a inceput sa se schimbe...ce va pot spune este ca trebuie aduse probe solide , si administrate corect si procedural,iar fara un avocat bun ( cu experienta in asemenea cazuri) aveti sanse extrem de mici ( practic)

Conteaza fff.mult si ancheta sociala a autoritatii tutelare.

Din practica mea, ancheta sociala e o formalitate pe care n-o mai citeste nimeni decat ca s-o combata, iar minorii sub 10 ani pot fi si sunt, la nevoie, audiati.

Pana la avocat cara sa sustina cauza intr-un eventual dosar, ar fi indicata o informare a partii cu privire la ce inseamna probe si ce nu.
In toate dosarele in care se solicita incredintarea la tata ( deci se sparge cutuma) ancheta sociala are o mare importanta, credeti-ma.As putea spune ca are cea mai mare importanta, deoarece ofera judecatorului o raportare certa, si stim cat de mult se bazeaza pe anchete, expertize etc,:D .In cele cu incedintare la mama sau in care partile se inteleg asupra incredintarii , aveti probabil dreptate.

Alte discuții în legătură

Divort cu 2 minori mamade2pici mamade2pici Buna ziua. Doresc sa divortez si sa obtin in incredintare ambii copii. Sotul meu exercita asupra mea un abuz psihic si verbal si dincolo ed faptul ca sunt ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor john25 john25 Buna ziua, am urmatoarea intrebare: In cazul divortului intentat de sotia mea cum pot obtine tutela copilului minor(4 ani) ,precizez ca acum stam impreuna cu ... (vezi toată discuția)