avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intrebari pt martorii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intrebari pt martorii

buna seara. daca partea adversa intr-un proces de divort are angajat avocat iar eu nu am bani sa-mi angajez unul iar amandoua partile am propus cate doi martori as vrea sa stiu cum li se vor administra intrebarile pt martori de mine deoarece eu nu stiu daca pot pune aceste intrebari sau daca mi se va permite acest lucru
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
cris_deo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 00:35, 6 Noiembrie 2009
Potrivit art.196 alin.1 şi 2 C.proc.civ., fiecare martor va fi ascultat deosebit, cei neascultaţi neputând fi de faţă. Ordinea ascultării martorilor se stabileşte de către preşedintele instanţei, ţinând seama şi de cererea părţilor. De regulă se ascultă mai întâi martorii propuşi de reclamant şi apoi martorii propuşi de pârât.
Procedura ascultării martorilor se desfăşoară după anumite reguli stabilite de lege, astfel :
a) La cererea preşedintelui instanţei de judecată, martorul care va fi audiat trebuie să arate, conform art.192 C.proc.civ., următoarele date personale:
- numele, îndeletnicirea, locuinţa şi vârsta;
- dacă este rudă sau afin cu una din părţi şi în ce grad;
- dacă se află în serviciul uneia din părţi;
- dacă este în judecată, în duşmănie sau în legături de interes cu vreuna din părţi.
b) După ce s-au luat datele personale, înainte de a fi audiat, martorul va depune jurământul potrivit formulei înscrise în art.193 alin.1 C.proc.civ. : „Jur că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu” .
c) După ce au depus jurământul, martorii sunt ascultaţi de instanţa de judecată în întregul ei . Pentru a evita ca martorii să se influenţeze unul pe altul, fiecare va fi ascultat separat, fără ca martorii neaudiaţi să fie de faţă .
Martorii vor relata împrejurările pe care le cunosc şi vor răspunde la întrebările puse de către preşedintele instanţei, de partea care i-a propus, de partea adversă şi eventual de procuror .În exercitarea rolului activ, preşedintele şi judecătorii au dreptul şi chiar obligaţia de a pune martorilor orice întrebare în vederea aflării adevărului în cauză şi a prevenirii oricărei greşeli în cunoaşterea faptelor (art. 129 alin.5 C.proc.civ.) .
d) Mărturia se face oral, dar se consemnează de grefier, după dictarea preşedintelui completului de judecată sau a judecătorului, în procesul-verbal ce se încheie separat pentru fiecare martor . Depoziţia se semnează pe fiecare pagină şi la sfârşitul ei de către judecător, grefier şi martor după ce acesta din urmă a luat cunoştinţă de cuprinsul ei . Dacă martorul nu vrea sau nu poate să semneze, se face menţiune despre această împrejurare (art.198 alin.1 C.proc.civ.).
intrebarile se pun in functie de discutiile purtate pe neintelegerea partilor.
multumesc. as putea aduce impotriva unui martor al partii adverse cu care ma aflu in dusmanie o marturisire a unei persoane care are cunostinta de fapte de natura penalului ( de ex. amenintare cu moartea ...) care daca s-ar putea da in fata notarului pt a fi legalizata si adusa apoi in fata instantei, sa nu poata depune marturie martorul respectiv acuzat
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
cris_deo, utilizator
Puteti,de ce nu!
Pt martori faceti o lista cu intrebari, mai ales pt ai dvs.Chiar daca s-a discutat despre anumite aspecte, si dvs veti pune intrebarile, instanta le va respinge pt ca s-a raspuns deja la ele.;)
Bafta!
se poate face la notar marturisirea respectiva?

Alte discuții în legătură

Despre jurământul părților în procesul de partaj și costuri proces... cristian damian cristian damian 1. Procesul de partaj se derulează asemănător celui de divorț? Doar avocatul și martorii vorbesc (+ înscrisurile) sau instanța ia în ... (vezi toată discuția)
Proba testimoniala ralu_2008 ralu_2008 in cazul in care in decursul unui proces de divort se admite proba testimoniala, iar partile ( reprezentate e catre avocati)au fiecare in parte martori, ... (vezi toată discuția)
Martorii in proces szabo doinita doina szabo doinita doina as dori sa aduc in fata instantei 2 martori care sint mama si fiu si care nu sint rude cu decedatul bunic al meu care a fost condamnat politic si nici cu ... (vezi toată discuția)