avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata retroactivă a drepturilor salariale neacordate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata retroactivă a drepturilor salariale neacordate la timp. Cum pot obliga angajatorul să respecte Codul muncii?

Conform art. 17 alin (5) din Codul Muncii, ,,orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.''Ca urmare, in urma solutionarii contestatiei, de catre ordonatorul de credite, se pot acorda drepturi retroactiv? Cum, daca actul aditional trebuie incheiat inainte? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:47, 17 August 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pot acorda drepturi retroactive, daca ordonatorul de credite admite contestatia dvs.

De exemplu, se doreste modificarea salariului cu 01.09.2018, atunci actul aditional se va incheia cel mai tarziu in data de 31.08.2018.
Insa drepturile mi se cuvin de la data de 19 iulie, data la care m-am angajat. Am depus contestatie pe 1 august si s-a solutionat astazi. Spun ca nu imi pot acorda retroactiv, deoarece actul aditional trebuie incheiat inainte de modificare.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Drepturile trebuie sa vi le acorde din 19 iulie .... prin urmare, nu trebuie incheiat act aditional ci o noua decizie de stabilire a salariului.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Puteti sa detaliati va rog? Sa stiu ce sa cer, cum sa pun problema. Pot sa imi dea banii daca nu sunt prevazuti nicaieri? Este vorba despre sporul de vechime, care in contract a fost aplicat la o baza incorecta, de aici intervenind diferenta.
Pe baza contestatiei admise, solicitati plata diferentei ... in caz contrar, va adresati instantei de judecata.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale vs99teo vs99teo Buna ziua, In ziua de sambata 01.09.2018 a venit,la firma la care lucram o echipa dinafara tarii pentru punerea in functiune a unui utilaj.Din cauza unor ... (vezi toată discuția)
Modificare încadrare loc de munca fără acordul salariatului. nu am semnat și nu voi semna actul adițional, cum pot rezolva această situație? andrugrasu andrugrasu Buna ziua. [b]In data de 31.08.2018[/b] am fost instintat ca departamentul meu se va reorganiza si ca in loc de functia pe care eram incadrat - inginer ... (vezi toată discuția)
C.i.m. - modificare functie retroactiv Soleil Soleil Buna ziua, Am urmatoarea problema legata de un contract de munca si nu stiu cum sa o mai rezolv. Incepand cu 01.02.2005 firma noastra a incheiat un CIM ... (vezi toată discuția)