avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat unic în 2 firme. Ce variante am?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat unic în 2 firme. Ce variante am?

În prezent sunt asociat unic într-un SRL, dar doresc să deschid încă unul. Ce variante am astfel încât să păstrez controlul firmei sau măcar să nu fiu nevoit să plătesc dividende dacă trebuie să deschid cel de-al 2-lea SRL cu încă un asociat? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: stepanadrian , utilizator 10:29, 15 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna dimineata,

Calitatea de asociat este limitata doar la detinerea functiei de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata (SRL) pentru o persoana, conform Legii societatilor 31/1990, cu republicari si modificari ulterioare:
(1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.
Aceeasi asociati pot fi proprietari la un numar nelimitat de societati, daca se respecta reglemetarea mai sus amintita.
Din punctul de vedere al conditiilor de desfasurare a activitatii, trebuie indeplinite cateva conditii suplimentare:
- realizarea unor conditii de concurenta, corecte;
- utilizarea unor preturi de piata, in cazul in care societatile realizeaza tranzactii intre acestea;
- conducerea cu buna credinta a societatilor, in interesul acestora.

Referitor la detinerea controlului conducerii societatii, puteti de ex redacta, cu ajutorul unui avocat, actul constitutiv al firmei, de unde sa reiasa, in afara de faptul ca detineti de ex. 99% din partile sociale sa aveti si putere de decizie maxima ca administrator.

Referitor la dividende, acestea se distribuie proportional cu cota detinuta de capital social , iar orice hotarare AGA se semneaza de catre ambii asociati.
Mulțumesc pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune catre persoana juridica straina Ciqui Ciqui Am un S.R.L. cu 2 asociati. Cei doi asociati vor sa cesioneze partile lor sociale catre o societate din Cipru (limited), care la randul ei este detinuta de o ... (vezi toată discuția)
Mai multe firme, o persoana fizica MihaiOlteanu MihaiOlteanu \"O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata\" Buna ziua, am si eu o ... (vezi toată discuția)
Asociat unic in doua srl-uri ? MayaSeal MayaSeal Pot fi asociat unic intr-un SRL nou daca sunt deja asociat unic intr-un SRL mai vechi - avand in vedere ca activitatea firmei vechi este suspendata ? (vezi toată discuția)