avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... O mai mare datorie publica genereaza o crestere ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

O mai mare datorie publica genereaza o crestere economica?

As avea nevoie de parerile dvoastra cu privire la subiectul mesajului: o mai mare datorie publica genereaza, sau ar trebui sa genereze, o mai mare crestere economica?... si daca se poate si argumente.
M-ar ajuta mult si trimiterile: carti, gazete...
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: ContSters93117 , utilizator 13:47, 15 Noiembrie 2009
Da si nu!
Depinde cum sunt folositi banii imprumutati.
Daca banii imprumutati astazi se folosesc pentru demararea unor investitii, pentru finalizarea altora care or sa creeze venituri, sa creeze locuri de munca suplimentare sigur ca se pot recupera acesti bani care va diminua apoi datoria publica.
In perioade de criza economica este firesc sa creasca datoria publica pentru a mentine o situatie economica existenta, pentru a ajuta economia, pentru a evita declinul economic. In criza se pune problema de a limita pierderile in economie si a gasi solutii de a pastra capacitatile economice si forta de munca chiar si pe baza cresterii datoriei publice.
avram florina a scris:

As avea nevoie de parerile dvoastra cu privire la subiectul mesajului: o mai mare datorie publica genereaza, sau ar trebui sa genereze, o mai mare crestere economica?... si daca se poate si argumente.
M-ar ajuta mult si trimiterile: carti, gazete...
Multumesc frumos!

E greu de spus... in aceleasi conditii, in tari diferite, rezultatul e altul. Daca vorbim strict de Romania in momentul actual, NU, categoric NU. Pentru ca niciunul dintre factorii care trebuie sa duca intr-o asemenea directie, nu exista. Un stat cu o administratie mamut, cu un sistem economic precar si a carui datorie provine exclusiv din plati de salarii si asistenta sociala nu are cum genera crestere economica. Si daca mai analizam urmatoarea fraza, "In anu 2008 Romania a avut crestere economica bazata pe consum" (aberatie debitata pe ecranele televizoatrlor) ne dam usor seama si de alte lipsuri pentru a putea merge in directia buna.
avram florina a scris:

o mai mare datorie publica genereaza, sau ar trebui sa genereze, o mai mare crestere economica?...

NU in Romania de acum,nu cu legiuitorii nostri.Poate in Germania, Suedia ar genera o crestere economica.
Romania este in situatia unui betiv care se indatoreaza peste tot, isi pune in primejdie familia, casa...pentru a face rost de bani de bautura.
In masura in care un betiv se poate lasa de bautura si apuca de treaba in mod serios...in aceeasi masura si in Romania datoria publica va genera crestere economica.
Pt multe state a putut genera chiar o crestere economica f mare, care a permis mai tarziu nu numai achitarea datoriilor dar si dezvoltarea multor ramuri sau relansarea care se aflau in declin si o crestere in nivelul de trai.
In epoca Regan, America a acumult datorii imense dar exista o echipa politica care a stiut cum sa investeasca acei bani si toate datoriile au fost platite chiar din timpul lui Bush tatal.
Si multe state europene au contractat datorii uriase fara de care nu ar fi putut ajunge la nivelul la care se afla azi, de exemplu Spania, care acum 20 de ani era inca una din statele f sarace ale Europei.
Dar totul depinde de modul in care sunt administrati acei bani - exista si destule exemple de mari esecuri - tari care nu au facut decat sa se indatoreze fara sa investeasca profitabil banii si au ramas doar cu datoriile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criza... eterna poveste! unde "au disparut" banii? Ileana Schwarz Ileana Schwarz Daca aveti un ragaz in acest week end, va propun spre lectura urmatorul articol, primit astazi pe e-mail de la un prieten. Va doresc rabdare si intelepciune. ... (vezi toată discuția)
Euro se prabuseste valeriurv valeriurv Pe internet apare parerea unor finantisti ca euro se va prabusi si odata cu el si UE. Daca se va adeveri sau nu este alta problema. Intrebarea este : Daca ... (vezi toată discuția)
Citatie la politie,politistul te cauta dar nu stie unde esti.ce se poate intampla. Laurentiu-Claudiu Laurentiu-Claudiu Un amic banuieste ca acolo unde locuia odata de mult cu chirie a primit o citatie din asta,cica sa se prezinte la o sectie de politie comunala,pe criza asa ... (vezi toată discuția)