avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie 12 sau 24 luni?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie 12 sau 24 luni?

Buna ziua,

Am cumparat chiar ieri o trusa de scule de la un producator destul de renumit, prin eMAG Marketplace, de la o firma mai mica din Arad. Am observat ulterior, dupa plata, dupa confirmare, ca aceasta are garantie 12 luni, iar pe alte magazine, 24, am intrebat magazinul prin email de ce doar 12 luni si au spus ca atat ofera producatorul.

Pot face ceva in acest sens care sa nu includa returul? Eu stiu ca garantia normala este de 24 in Romania, pentru pers. fizice, iar aici vorbim de un produs folosit des care poate ceda si are nevoie de acel 1 an in plus.
Cel mai recent răspuns: ctarnoveanu , utilizator 13:11, 28 Septembrie 2018
Primul lucru pe care trebuie sa-l verifici este durata medie de functionare a produsului declarata de producator. Ca sa-ti explic: Conform Lg449/2003, Cap V art16 si art 16(2) ai urmatoarele texte: "Răspunderea vânzătorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajată dacă lipsa de conformitate apare într-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului." si "Pentru produsele a căror durată medie de utilizare este mai mică de 2 ani, termenul prevăzut la art. 16 se reduce la această durată." Asadar, atata timp cat producatorul declara o durata medie de utilizare egala sau mai mare cu perioada de 24 de luni, garantia acelui produs va fi de minim 24 de luni. Doar in cazul in care durata medie de utilizare este mai mica de 2 ani se va reduce perioada de garantie la acea durata. (si nu mai putin). Am avut si eu aceasta disputa cu cei de la eMAG si in final mi-au schimbat certificatul de garantie cu unul in care era specificata garantia de 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie 1 sau 2 ani? rzvy rzvy Buna seara, Va deranjez cu o intrebare, legat de garantia produselor. Daca informatia mea este corecta, stiu ca garantia este de 2 ani pentru produsele ... (vezi toată discuția)
Garantie incaltaminte tatiana_pet tatiana_pet Buna ziua, este adevarat ca garantia la incaltaminte este de fapt de 2 ani, nu doar 30 zile asa cum transmit comerciantii cand ne vand un produs? - Am citit ... (vezi toată discuția)
Unde gasesc o clasificare a produselor in functie de durata utilizare Octavian1978 Octavian1978 Unde gasesc o clasificare a produselor in functie de durata de utlizare pentru stabilirea garantiei? Vindem diferite produse si vrem sa stim care intra la ... (vezi toată discuția)