avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Sotia a nascut pe 24.08.2018 , a lucrat din martie 2017 pana in septembrie 2017(inclusiv) la o alta firma iar de la 2 dec. 2017 este angajata la actualul loc de munca. Se incadreaza pentru CCC?
Daca aduce adeverinata de la Facultate, a terminat in 2017 o ajuta cu ceva la calculul indemnizatiei?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Costin06 , utilizator 19:55, 2 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
septembrie 2016 - august 2018 este perioada eligibila pentru CCC.

Perioade luate in calcul : martie - septembrie 2017 (7 luni) ; decembrie 2017 - august 2018 (9 luni) .. total 16 luni

In speta, beneficiaza de indemnizatia pentru CCC.

p.s.
Nu am mai luat in calcul si perioada de facultate.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,

Am citit din alte surse ca daca ar avea intreruperi intre cele 2 locuri de munca nu primeste indemnizatia pentru CCC.

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce ati citit nu este corect... v-am detaliat exact situatia mentionata de dvs si rezultatul.

OUG 111/2010
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
.....

Cele 12 luni nu trebuie sa fie consecutive .

Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010

art.4
.......
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil andreeeeea123 andreeeeea123 Buna seara, Cele 12 luni lucrate trebuie sa fie consecutive? Voi naste in feb 2017, iar din septembrie 2015 pana in sept 2016 am avut concediu fara ... (vezi toată discuția)
Cum se calculraza indemnizatia crestere copil in aceasta situatie? Lya Mary Lya Mary Buna ziua, Urmeaza sa nasc luna urmatoare, iar ultimele 5 luni nu am mai lucrat. Pot beneficia de indemnizatie , tinand cont ca ,in afara de cele 5 luni ,am ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Flavia 2017 Flavia 2017 Buna ziua! Sunt insarcinata in 6 saptamani, urmand ca nasterea sa aiba loc la inceputul lunii mai 2018. Intrebarea ar fi daca pot obtine indemnizatia de ... (vezi toată discuția)