avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil- mama minora.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil- mama minora.

Buna seara,

Apelez la ajutorul dvs pentru urmatoarea situatie. Recent am intalnit o minora ( 16 ani) care se confrunta cu o situatie foarte delicata.
Aceasta a devenit mama ( la 15 ani si 10 luni). Nu este casatorita dar locuieste cu tatal copilului, copilul fiind recunoscut de acesta. Chiar daca este de etnie roma si a nascut aceasta a urmat si urmeaza in continuare scoala ( din pacate in RO faptul ca inca mai merge la scoala este exceptia).

In aceste conditii ar trebui sa beneficieze de indemnizatia de crestere copil cf legii. Din pacate mama acesteia refuza sa ii mai vorbeasca sau sa o sprijinine in deschiderea contului necesar pentru primirea indemnizatiei. Mai mult, cred ca la momentul depunerii dosarului trebuie prezentate si documente cu privire la reprezentantul legal.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. In situatia in care reuseste sa o convinga pe mama sau pe tatal minorei, este suficienta calitatea de parinte ( certificat nastere al mamei minore) ca document doveditor la depunerea dosarului sau trebuie mers la tribunal pentru instituirea tutelei?
In acest caz cine va incasa indemnizatia: mama minora sau parintii acesteia?
2. Bunica ( mama minorei) ar putea incasa indemnizatia in numele minorei fara ca aceasta sa stie?.
3. Cui/ce cai are mama minora pentru a beneficia de indemnizatie in cazul in care parintii refuza colaborarea? Practic prin refuzul lor i se refuza un drept legal.... Poate sesiza Protectia copilului ( ea la randul ei fiind un copil)?

Imi cer scuze pentr postarea lunga dar am incercat sa ofer cat mai multe info pentru a avea o imagine clara .

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2018
stoicamir, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ghemuresan , utilizator 18:00, 1 Mai 2023
Legea prevede că indemnizația se acordă dacă în cele 12 luni eligibile pentru CCC, persoana indreptatita a frecventat, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar.

Acte necesare:
1. Cerere tip
2. Adeverinta de la Unitatea Scolara (cu mentiunea ca a fost /este eleva in ultimii doi ani anterior nasterii copilului la invatamant de zi )
3. Copie certificat de nastere –copil
4. Copie C.I –mama
5. Copie C. I- tata
6. Copie dupa livretul de familie
7.Extras de cont bancar (pe numele titularului )
Va multumesc mult. Din pacate nici o banca nu deschide cont pentru un monor de 16 ani fara semnatura parintilor.
Nu este obligatoriu ... puteti sa nu depuneti asa ceva si veti primi indemnizatia prin mandat postal.
Buna....eu sunt minora si recent am devenit mamă....daca unul din parinti accepta ca aceasta sa aibe card pentru indemnizație....acesta se poate face pe numele ei....pe a minorei....Dar indemnizația se poate primi si la poștă....
Unde se depun actele?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie minor cu mama minora capucino capucino Buna. Care ar fi procedura obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului de 11 luni in conditiile in care mama este minora si nu a fost casatorita cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ContSters205298 ContSters205298 Divort pronuntat,instanta dispune : -autoritatea parinteasca sa fie ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil pt mama de 15 ani salavastruiuliana salavastruiuliana Bună ziua, M-au ajutat foarte mult răspunsurile primite, felicitări inițiatorilor site-ului şi mulţumiri avocaților. Vă rog să mă ajutați să dau ... (vezi toată discuția)