Apelez la ajutorul dvs pentru urmatoarea situatie. Recent am intalnit o minora ( 16 ani) care se confrunta cu o situatie foarte delicata.
Aceasta a devenit mama ( la 15 ani si 10 luni). Nu este casatorita dar locuieste cu tatal copilului, copilul fiind recunoscut de acesta. Chiar daca este de etnie roma si a nascut aceasta a urmat si urmeaza in continuare scoala ( din pacate in RO faptul ca inca mai merge la scoala este exceptia).
In aceste conditii ar trebui sa beneficieze de indemnizatia de crestere copil cf legii. Din pacate mama acesteia refuza sa ii mai vorbeasca sau sa o sprijinine in deschiderea contului necesar pentru primirea indemnizatiei. Mai mult, cred ca la momentul depunerii dosarului trebuie prezentate si documente cu privire la reprezentantul legal.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. In situatia in care reuseste sa o convinga pe mama sau pe tatal minorei, este suficienta calitatea de parinte ( certificat nastere al mamei minore) ca document doveditor la depunerea dosarului sau trebuie mers la tribunal pentru instituirea tutelei?
In acest caz cine va incasa indemnizatia: mama minora sau parintii acesteia?
2. Bunica ( mama minorei) ar putea incasa indemnizatia in numele minorei fara ca aceasta sa stie?.
3. Cui/ce cai are mama minora pentru a beneficia de indemnizatie in cazul in care parintii refuza colaborarea? Practic prin refuzul lor i se refuza un drept legal.... Poate sesiza Protectia copilului ( ea la randul ei fiind un copil)?
Imi cer scuze pentr postarea lunga dar am incercat sa ofer cat mai multe info pentru a avea o imagine clara .
Buna ziua am o minora aproape de 16 ani mai are 2 luni a nascut cand avea 15 ani ,si are o fetita si ea sta la baiat si a fost la scoala gimnaziala a terminat 9 clase ,in prezent sa luat doar cateva luni si dintro data sa oprit alocatia care poate fi motivul ptr caci alocatia a fost in contul bancar al tatalui