avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Notificare primita pe PJ de la politia rutiera pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Notificare primita pe PJ de la politia rutiera pentru a trimite identitatea soferului contravenient

Buna ziua,
In data de 1.09.2018 , autoturismul proprietatea leasing, inregistrat pe firma (utilizator) a fost surprins in trafic depasind viteza legala (nu stim cu cat ) pe portiunea de drum (DN) de catre un echipaj al politiei rutiere .
La 6 saptamani am primit la sediul firmei o notificare prin care sa le comunicam datele in termen de 5 zile ale soferului care a condus masina la data si ora indicata. Soferul respectiv era un colaborator al firmei noastre si refuza in momentul de fata sa dea datele pretizand ca sunt date cu caracter personal si conform noii legislatii in vigoare invoca acest drept. Inafara de un nume si prenume nu stiu alte date. (Cetatean din rep. Moldova)
1. Ce se poate face?
2. Este real dreptul pe care il invoca?
3. Amenda pt PJ daca nu comunica datele soferului este intre 3000 si 14500 lei. Sa zicem ca primesc amenda 10.000 lei. In 15 zile pot plati doar jumatate din minim ? Adica 1500 lei ? Dupa ce primesc si platesc aceasta amenda se stinge contraventia ?
Multumesc . (Calea instantei este exclusa. Doresc stingerea conflictului amiabil).
Cel mai recent răspuns: luciano30 , utilizator 22:21, 29 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai asta e prevazut la art. 105 /10 din OUG 195/2002, mai precis 21 de puncte amenda. Ce altceva sa va mai dea in plus ca PJ ? Limita de viteza a depasit-o persoana fizica, alt articol de lege.
1.- Aveti obligatia de a comunica politiei datele personale ale persoanei care a condus autovehiculul la data si ora indicata de politie.
2.- Trebuie comunicate doar datele personale care sunt necesare pentru intocmirea procesului verbal de contraventie. Politia este indreptatita sa ia cunostinta de aceste date
3.- in acest caz persoana juridica nu poate fi amendata pentru savarsirea contraventiei intrucat nu persoana juridica a condus autovehiculul, ci o persoana fizica.. Persoana juridica poate fi amendata pentru necomunicarea datelor solicitate. In caz de refuz repetat puteti fi acuzat de fapte mai grave.
Va sfatuiesc sa dati curs solicitarii legale a politiei.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc frumos pt raspuns.
Nerespectarea obligatiei se pedepseste cu puncte de amenda penalizare (21-100 ) pt PJ , asa este mentionat si in comunicare.
Refuz repetat la ce ? Daca nu se comunica in totalitate datele soferului vor amendeaza PJ. Pot amenda PJ de 2 x aceeasi fapta contraventionala savarsita o singura data ? Unde e logica ? E doar o simpla contraventie

Eu voiam doar sa stiu daca dupa plata amenzii de catre PJ se stinge respectiva contraventie si in ce masura dreptul pe care il invoca soferul este unul valid.

Ioan Ciobanu a scris:

1.- Aveti obligatia de a comunica politiei datele personale ale persoanei care a condus autovehiculul la data si ora indicata de politie.
2.- Trebuie comunicate doar datele personale care sunt necesare pentru intocmirea procesului verbal de contraventie. Politia este indreptatita sa ia cunostinta de aceste date
3.- in acest caz persoana juridica nu poate fi amendata pentru savarsirea contraventiei intrucat nu persoana juridica a condus autovehiculul, ci o persoana fizica.. Persoana juridica poate fi amendata pentru necomunicarea datelor solicitate. In caz de refuz repetat puteti fi acuzat de fapte mai grave.
Va sfatuiesc sa dati curs solicitarii legale a politiei.
ing. Ioan Ciobanu

Multumesc mult. Asa ma gandeam si eu.

latka a scris:

Pai asta e prevazut la art. 105 /10 din OUG 195/2002, mai precis 21 de puncte amenda. Ce altceva sa va mai dea in plus ca PJ ? Limita de viteza a depasit-o persoana fizica, alt articol de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate puncte primesc??? Ramona24 Ramona24 #-osalutii!! am primit prin posta o adresa cum ca am depasit limita de viteza cu 25 km/ora intr-o localitate unde maxim era 50 km la ora ... (vezi toată discuția)
Amenda itp expirat eu1983 eu1983 Buna ziua , La o depasire de viteza, m-a oprit politistul si la verificarea documentelor s-a constatat ca aveam ITP-ul expirat . Am pe proces trecute 2 ... (vezi toată discuția)
Refuz comunicare date politie Sorin112233 Sorin112233 Buna seara! V-as fi recunoscator daca ma puteti ajuta cu un rapsuns.Am intrebare care suna cam asa: am permis,detin un autoturism. Intr-o zi autoturismul pe ... (vezi toată discuția)