avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Casare cu trimitere daca am mai avut un recurs in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Casare cu trimitere daca am mai avut un recurs in proces?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:

Daca pe fond a fost constatata perimarea cererii de chemare in judecata, am facut recurs si am castigat recursul cauza fiind trimisa spre rejudecare instantei de fond.
Dupa fond si apel am pierdut inca o data si sunt in fata recursului a 2-a oara.

Mai pot cere trimiterea cauzei spre rejudecare instantei de apel? Sau se retine ca am mai fost intr-un recurs privitor la perimare si nu s-ar putea uza de 2 ori de trimiterea cauzei.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: seldom , utilizator 22:44, 23 Noiembrie 2018
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca as putea sa retrimit cauza spre rejudecare instantei de apel.

Multumesc,
Buna seara!
In opinia mea situatia sta in felul urmator:
- perimarea cererii de chemare in judecata a fost decisa ca urmare a admiterii exceptiei perimarii cererii de chemare in judecata, fapt ce a oprit cercetarea fondului cauzei;
- dvs. ati atacat cu recurs numai exceptia perimarii si instanta de control judiciar a respins exceptia perimarii cererii;
- apoi dosarul a fost trimis la instanta de fond pentru cercetarea si solutionarea fondului cauzei;
- sa presupun ca la fond si apel s-a dat o solutie "pe fondul cauzei", printr-o hotarare atacabila cu recurs;
- recursul pe care doriti sa il promovati va fi asupra solutiei si considerentelor date de instanta de apel asupra fondului. Cu alte cuvinte, acest recurs este primul, raportat la hotararea care se ataca deoarece celalalt recurs a vizat exceptia perimarii cererii.
- din cate inteleg eu, casarea cu trimitere este utilizata in cazul in care instanta a carei hotarare este atacata cu recurs a solutionat procesul fara a intra in judecata fondului.

Puteti solicita casarea cu trimitere, iar instanta va aprecia. Nu veti avea nicio sanctiune daca solicitati cu trimitere si se respinge, instanta de recurs judecand fondul.

Art. 498 Cod proc. civ.

Solutiile pe care le pot pronunta alte instante de recurs
(1) In cazul in care competenta de solutionare a recursului apartine tribunalului sau curtii de apel si s-a casat hotararea atacata, rejudecarea procesului in fond se va face de catre instanta de recurs, fie la termenul la care a avut loc admiterea recursului, situatie in care se pronunta o singura decizie, fie la un alt termen stabilit in acest scop.
(2) Instantele prevazute la alin. (1) vor casa cu trimitere, o singura data in cursul procesului, in cazul in care instanta a carei hotarare este atacata cu recurs a solutionat procesul fara a intra in judecata fondului sau judecata s-a facut in lipsa partii care a fost nelegal citata, atat la administrarea probelor, cat si la dezbaterea fondului. In vederea rejudecarii, cauza se trimite la instanta care a pronuntat hotararea casata ori la alta instanta de acelasi grad cu aceasta, din aceeasi circumscriptie. Dispozitiile art. 497 se aplica in mod corespunzator, in caz de necompetenta, de depasire a atributiilor puterii judecatoresti si de incalcare a autoritatii de lucru judecat.

Art. 501
Judecata in fond dupa casare
(1) In caz de casare, hotararile instantei de recurs asupra problemelor de drept dezlegate sunt obligatorii pentru instanta care judeca fondul.
(2) Cand hotararea a fost casata pentru incalcarea regulilor de procedura, judecata va reincepe de la actul anulat.
(3) Dupa casare, instanta de fond va judeca din nou, in limitele casarii si tinand seama de toate motivele invocate inaintea instantei a carei hotarare a fost casata.
(4) In cazul rejudecarii dupa casare, cu retinere sau cu trimitere, sunt admisibile orice probe prevazute de lege.
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)
Ce înseamnă recurs liveomars liveomars Buna ziua! Am pierdut un proces in apel(cu banca) decizia instanței este ca admite apelul incident, respinge apelul principal ca nefondat, cu recurs in 30 ... (vezi toată discuția)
Modificarea in parte a sentintei cu consecinta trimiterii cauzei la aceeasi instanta FRD FRD In cazul in care in apel ncpc a admis apelul a modificat in parte sentinta si s-a dispus trimiterea spre rejudecare la instanta de fond ,dosarul fiind inaintat ... (vezi toată discuția)