avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sentinta civila de partaj poate fi anulata sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sentinta civila de partaj poate fi anulata sau modificata?

buna seara,va prezint o situatie disperata a unui client:in urma decesului ambilor parinti cu multi ani in urma, rudele respectivului(nepotii si un frate)deschid prin actiune in instanta partajul asupra unicei case pe care au detinut o defunctii.in urma partajului i se atribuie proprietatea clientului meu, cu obligatia de a plati catre ceilalti participanti la mostenire a unor sume rezultate in baza unei expertize imobiliare efectuate anul trecut cand piata imobiliara era pe val.intre timp ceilalti mostenitori apeleaza la executarea silita asupra clientului meu,care datorita pietei actuale nu are cum sa mai obtina din vanzarea casei decat jumatate din valoarea de expertiza,fapt ce il pune in situatia de a nu acoperi sultele pe care le are de platit in urma partajului si in acelasi timp ramane si fara casa si fara partea lui de mostenire.intrebarea este ce poate face acum in situatia in care sentinta este definitiva si irevocabila?o poate ataca in vreun fel?
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
mihai_ambient, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihai_ambient , utilizator 19:57, 17 Noiembrie 2009
asta este o problema foarte des intalnita in aceasta perioada si atunci nu va ramane decat sa faceti actiune de reducere a sultei pe imbogatire fara justa cauza art 992 c civ.

av.m.vasilescu
buna ziua!
din punctul meu de vedere nu se mai poate face nimic.
nu vad cum se indeplinesc conditiile pt promovarea unei actiuni pt imbogatire fara justa cauza!
nu sunt indeplinite conditiile.
clientul dvs trebuia sa plateasca sulta de la mom ramanerii definitive a hot de partaj, sau dc au facut o tranzactie la momentul stabilit in acea tranzactie.
Formulati o contestatie in anulare si solicitati modificarea sentintei privitor la micsorarea sultelor pe care v-a obligat instanta sa le platiti.
buna ziua!
poate imi explicati si mie pt ce motive, altele decat cele aratate in art.317 cod proc civ ar putea introduce o contesatie in anulare.
ART. 317
Hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare, pentru motivele arătate mai jos, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;
2. când hotărârea a fost dată de judecători cu călcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă.
Cu toate acestea, contestaţia poate fi primită pentru motivele mai sus-arătate, în cazul când aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanţa le-a respins pentru că aveau nevoie de verificări de fapt sau dacă recursul a fost respins fără ca el să fi fost judecat în fond.
multumesc celor ce mi au scris pareri despre cazul expus.mie mi se pare totusi nedrept ca in cazul unui partaj (fortat de imprejurari) cel ce doreste sa ramana proprietar este obligat la plata unei sulte raportat la o expertiza imobiliara de moment, iar in cazul in care pune in vanzare respectivul imobil nu obtine suma din expertiza si este dezavantajat vadit de piata imobiliara .in aceste cazuri ar trebui sa se stabileasca procentual sulta fiecaruia raportat la pretul de piata obtinut.oare sa existe vreo rezolvare a acestei situatii?
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
mihai_ambient, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare partaj succesoral bcory bcory Pt. a putea expune cazul am ales versiunea cu o schema cronologica a evenimentelor: Fluxul 1) dosarul pornit de mine 1998 - Judecatorie se atribuie ... (vezi toată discuția)
Ce este o contestatie in anulare? miliuta miliuta Va rog explicati-mi ce este o contestatie in anulare si ce sanse de cistig exista? Mai urmeaza ceva dupa acest lucru? multumesc . (vezi toată discuția)
Creanta indexata cu indice de inflatie sau la valoarea de piata a imobilului. voinea75 voinea75 Apartament coachizit in timpul concubuinajului in cote 1/2 fiecare (el 1/2 eu 1/2) Eu am pus pentru el suma de bani pentru a avea 1/2 din apartam. Am ... (vezi toată discuția)