buna seara,va prezint o situatie disperata a unui client:in urma decesului ambilor parinti cu multi ani in urma, rudele respectivului(nepotii si un frate)deschid prin actiune in instanta partajul asupra unicei case pe care au detinut o defunctii.in urma partajului i se atribuie proprietatea clientului meu, cu obligatia de a plati catre ceilalti participanti la mostenire a unor sume rezultate in baza unei expertize imobiliare efectuate anul trecut cand piata imobiliara era pe val.intre timp ceilalti mostenitori apeleaza la executarea silita asupra clientului meu,care datorita pietei actuale nu are cum sa mai obtina din vanzarea casei decat jumatate din valoarea de expertiza,fapt ce il pune in situatia de a nu acoperi sultele pe care le are de platit in urma partajului si in acelasi timp ramane si fara casa si fara partea lui de mostenire.intrebarea este ce poate face acum in situatia in care sentinta este definitiva si irevocabila?o poate ataca in vreun fel?
buna seara!
si daca lucrurile ar fi stat invers, adica pretul imobilelor sa explodeze, iar clientul dvs ar fi trebuit sa plateasca o sulta derizorie, raportata la pretul acestora pe piata imobiliara, ar fi fost corect?!
in momentul in care soliciti sa ti se atribuie un imobil, trebuie sa ai in vedere ca trebuie sa platesti si sulte.
daca valoare rezultata in urma rap de expertiza vi se parea prea mare, aveati posibilitatea sa faceti obiectiuni.
de asemenea aveati posibilitatea sa va luati si un expert consilier.
buna seara,aveti perfecta dreptate ,dar o situatie in care diferenta de timp de la pronuntarea sentintei pina la momentul vanzarii sa fie de 6 luni, si piat sa aiba o fluctuatie asa de mare cam rar putem intilni.in acest caz de care vorbesc cel ce a acceptat proprietatea a incercat sa o vand ala pretul din expertiza dar nu i a oferit nimeni decat cel mult procentual din pret 65% .deci nu este situatia ca ar fi asteptat in mod intentionat trecerea unei perioade sa nu plateasca sulta respectiva , ci doar ca asta a fost evolutia pietei iar dansul este pus intr o situatie limita
ar mai exista o solutie care mai mult este la nivel teoretic in drept . si anume teoria impreviziunii. aplicabilitate nu a prea avut, dar in ultima vreme am inteles ca este destul de des invocata. s-ar putea incerca dar va trebuie un avocat al dracu` de bun ;)
insa... teoria impreviziunii se aplica actelor civile (cum am mai spus la nivel teoretic), ori aici cam avem de-a face cu o sentinta asa ca greut.
buna seara,revin cu subiectul sentinta civila de partaj succesoral poate fi anulata sau modificata?.asupra spetei respective am aflat ca cel ce este dezavantajat din respectivul caz are un copil minor. oare autoritatea tutelara nu are nimic de zis in acest caz?nu se lasa un copil minor pe drumuri?nu se ajunge la degradarea persoanei viitoare a societatii civile?