avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Inscriere drept servitute in CF sau cumparare cota ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Inscriere drept servitute in CF sau cumparare cota parte

Detin un teren + casa de aproximativ 20 ani. Conform legislatiei in vigoare este un fond dominant, accesul la proprietate facandu-se pe un drum de acces care se afla (pana acum aprox 5 ani) in proprietatea exclusiva a celor care ne-au vandut terenul, prin buna intelegere, fara a fi trecuta servitutea in cartea funciara.
Intre timp proprietarul initial a mai parcelat si vandut teren, inclusiv cote din drumul de acces.
De ceva timp unul dintre noii proprietari vrea sa ne interzica accesul auto pt ca nu suntem proprietari si pe drumul de acces.
Am facut oferte verbale de cumparare a unei cote parte din drum fiecarui proprietar, dar niciunul nu vrea sa vanda, din varii motive.

Care este metoda legala prin care pot deveni si eu proprietar pe drumul de acces (preferabil), sau macar sa fie inscrisa servitutea in CF, tindand cont ca o intelegere amiabila pare nerealizabila in acest moment?
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2018
trsqd, utilizator
Cel mai recent răspuns: Eugenia Serban , Avocat 10:54, 19 Decembrie 2018
Buna ziua!
Proprietar nu aveti cum sa fiti, daca vanzatorul nu este de acord sa va vanda.
In schimb, conform art. 617 C.civ., ”proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa i se permita trecerea pe fondul vecinului sau pentru expoatarea fondului propriu.
De asemenea, conform art. 618 C.Civ., ”Intinderea si modul de exercitare a dreptului de trecere sunt determinate prin (...) hotarare judecatoreasca sau printr-o folosinta continua pe timp de 10 ani.
Multumesc pentru raspuns.
Deci urmatoarea etapa ar fi actiunea in instanta pentru a fi trecut acest drept si in CF? Sau se poate rezolva pe cale administrativa?
pentru notarea in CF va trebuie un act autentic: fie o intelegere la notar, fie o hotarare judecatoreasca. incercati sa va folositi de contractul de acum 20 ani. cereti o consultatie notariala, eventual la acelasi cabinet la care s-a facut vanzarea
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2018
adriandimitriu, utilizator
Daca proprietarul este de acord, puteti incheia un Contract in acest sens. Daca nu este de acord, solutia este sa mergeti in instanta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de acces kikirika kikirika BUNA,am o casa cu un grajd mare ,ca si cele de pe vremea CAP-rilor,linga mine mai sunt inca doua grajduri care nu au acces de nicaieri pt. ca au fost vindute ... (vezi toată discuția)
Blocare a drumului de acces HATI HATI Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o ... (vezi toată discuția)
Servitute cu plata? cetaraderahat cetaraderahat Locuiesc in complexul rezidential Confort Park, situat pe sos. Vitan-Barzesti, in spatele hotelului Grand Rin, care apartine SC PRO HOTELS SRL, proprietatea ... (vezi toată discuția)