avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Donatie sau act de vanzare cumparare?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Donatie sau act de vanzare cumparare?

Buna ziua!
Ma numesc Elena.Sunt casatorita de 30 de ani. Relatiile de familie s au deteriorat,Sotul meu s a incurcat cu o femeie cu care a trait in concubinaj si cu care in 2005 a plecat in Italia, fara sa divortam(devenise foarte recalcitrant si consuma alcool). Acum a cunoscut alta cu care vrea sa se casatoreasca legal si vrea sa divortam de comun acord la ofiterul starii civile.Avem 2 copii majori(in cresterea carora nu prea s a implicat) si partea lui de apartament pe care l am cumparat impreuna in anul 2005 i am cerut sa o dea copiilor si apoi divortam.Ce procedura ar fi mai buna si mai legala pentru a se face acest lucru, donatie, act de vanzare cumparare...? Ar fi o solutie buna intocmirea actului prin notariat? Si daca nu ar vrea sa faca acest lucru ce s ar intampla in cazul decesului sau? Viitoarea sotie sau copiii acesteia ar avea vreun drept la bunurile lui dobandite impreuna cu mine?
Daca se va ajunge in instanta si cu divortul si partajul care ar fi sansele de castig avand in vedere ca a parasit familia si locuinta in urma cu 18 ani?Astept raspunsul Dumneavoastra referitor la aceasta situatie si de divort si de problema apartamentului.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 31 Decembrie 2018
grg_zzz, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 13:42, 31 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1. Divortul il puteti face fie la notar fie la starea civila fie in instanta.
La notar si starea civila trebuie sa fiti de comun acord IN TOATE PRIVINTELE!
2 Problema cotei de 50% a apartamentului: poate sa o donezesau sa o vanda, este treaba lui si ambele modalitati sunt la fel de corecte si legale dar trebuie facute LA NOTAR!
3. La divort in instanta solicitati si partajul, solicitati atribuirea imobilului catre dumneavoastra si sa ii platiti sulta.
4. Faptul ca a plecat de acasa constituie un motiv de divort dar atat. Nu este o circumstanta agravanta sau o forma de decadere a lui din drepturile de proprietate.
5. Daca decedeaza inainte de divort atunci nu este recasatorit deci acea persoana nu are drepturi.
Daca decedeaza dupa divort, casatorit cu ea fiind dar fara partaj, acea doamna are dreptul la 1.4 din masa lui succesorala. Copiii ei nu au drepturi succesorale.
Consultati un avocat care, dupa studierea actelor si stabilirea situatiei de fapt si de drept, va poate indruma mai bine.
La multi ani!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prenuptial IULIA-IULIA IULIA-IULIA Buna ziua! Anul trecut in (2013) mi-am cumparat un apartament din banii mei exclusiv.La apartament tatal meu este trecut imputernicit cu drepturi depline(eu ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori gabriela2013 gabriela2013 sunt in divort cu sotul meu . impreuna avem un apartament bun comun. avem o fetita de 4 ani . el a fost mai mult plecat nu la preocupat atat de mult cresterea ... (vezi toată discuția)
Partaj ioan grigore ripa ioan grigore ripa Tatal decedat din 1996...mama in viata.Cei doi au dobindit impreuna un apartament in care au trait impreuna cu cei 4 copii.Mama divorteaza..iar apartamentul ... (vezi toată discuția)