avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Convenție civilă
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Convenție civilă

Buna ziua!
Va rog frumos sa imi spuneti cum se pot plati serviciile unei femei ce face curățenie la bloc. Este vorba despre o doamna de 60 de ani căreia i s-a spus că i s-a întocmit o convenție civilă, iar pt 4 ore pe zi i se plătește un salariu de 400 ron pe care de fapt nici nu ii încasează, ci i se retin pt plata întreținerii apartamentului in care locuiește. Aceasta femeie nu are studii, nu beneficiază de pensie pt ca nu are decît 27 ani vechime in muncă și nu are nici varsta pt pensionare la limita de vârstă. I-am sugerat sa se adreseze președintelui asociației de bloc pt a i se întocmi contract individual de muncă. Dar i s-a raspuns ca asociatia ar plati prea mult pt salariul dinsei. Si chiar daca salariul minim pe economie a crescut, dumneaei nu doreste sa îi mareasca salariul. Precizez ca face curățenie intr-un bloc de 4 etaje cu 4 scari, pt 64 apartamente. Administratorul o obliga sa întrețină curățenia si la subsolul blocului si o hartuieste aruncând ambalaje de la produse de mîncare după ce aceasta face curățenie, susținînd ca nu isi face treaba. Cît ar trebui să plătească asociatia salariul pt întreținerea curățeniei in blocul respectiv ? In cazul raportării la salariul minim din 2019, daca i s-ar întocmi CIM, cit ar plati in total asociația de bloc pt serviciile de curățenie? Tin sa precizez ca nu e unica persoana in cazul prezentat si mi se pare revoltător ce se întîmplă. Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Elzorab , utilizator 13:34, 24 Ianuarie 2019
Buna ziua.
Pentru un CIM darile la stat ar fi undeva la 45% din salariul minim pe economie, 2080 brut de la 1 Ian.2019, adica in jur de 1000 de lei...
Puteti discuta cu acest administrator in legatura cu ceea ce face. u este ok sa injoseasca asa o batrana ce i ar putea fi mama...
Atentionati si presedinte in legatura cu acest comortament si aduceti asta in discutie si in sedintele comitetului, si dumnealui ca si acea batrana sunt angajati dvs., ai asociatiei...puteti cere chiar si demiterea lui daca continua asa.
Normal curatenia se face in toate spatiile comune, inclusiv subsol...acolo o poate ajuta cine dintre proprietari, prin rotatie, daca i este mai greu doamnei.
Vedeti daca poate beneficia de pensie anticipata, chiar si cu eventualele penalitati...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
Bună ziua!
Nu se poate pensiona decît în 2020. A fost la casa de pensii. Asociatia nu va plăti 1000 de roni. Nici gînd. Eu nu stau in acel bloc. Președintele sta mai mult in casa de la munte venind ocazional la apartamentul de la bloc. Nimeni nu vrea sa isi asume responsabilitatile acestei funcții, iar administratorul face legea in bloc. Nu e nimeni care sa o ajute. Marea majoritate a locatarilor sunt militari, medici, avocați, patroni si pensionari. I-au promis că o vor plăti cu 50 lei in plus dacă matura si in parcare, dar nu a văzut niciun ban pînă acum. Posibil ca locatarii sa fi dat banii, dar nu dansei, ci administratorului. Cei care ridică gunoiul nu au vrut să ia si mormanele de frunze si atunci aceasta femeie a dat 10 lei ciubuc acestora si le-au luat, dar cind a cerut banii administratorului i-a spus că fără factură sau bon fiscal nu are cum sa ii dea banii. Cind nu a mai vrut sa plateasca din banii ei, a obligat-o să care frunzele pe marginea șoselei ca de acolo cei care sunt de la firma de gunoi sunt obligați să le ridice. Deci, la un calcul sumar, plata pt o zi de munca e derizorie. La prima vedere, toata lumea spune că mare lucru nu face, dar nu e adevărat. E o curățenie lucie. Femeia e responsabilă si face curățenie foarte bine. Tocmai de aceea sunt atît de indignată. Nu a găsit o slujbă constantă cu CIM si atunci munceste cu ziua pe unde apuca pt supraviețuire. Nu cere nimic de pomană si e foarte cinstită. Deci, la nr de apartamente si ținînd cont ca sunt 4 scări , deci cu mult mai multa muncă, cit ar trebui să i se plateasca? Va mulțumesc!
Este in situat in capitala acest boc?
Imi pare rau pentru dansa, nu are rude care o pot ajuta sau acestea apar doar la mostenire...?
Nu cred sa existe un salariu minim de plata daca plata se face prin conventie, in cazul contractului se aplica salariul minim...
Nu exista chiar nimeni in acel bloc sa i ia apararea la sedintele asociatiei, sa discute cu ceilalti locatari...?
Bună ziua! Are un fiu, dar e plecat la munca in alta țară si abia reușește să supraviețuiască. În bloc, situat în București, nu ia nimeni atitudine pt ca nimănui nu îi pasă decît de problemele personale. A îndrăznit să îi spună administratorului sa ii mărească salariul său sa o ajute cineva la subsol si i-a întors spatele si a amenintat-o ca o sa găsească pe altcineva mai tînără. Probabil ca situatia va persista pînă va ajunge la limita de vârstă, adică în 11.2020. Asta e situatia si nu e unica. Sunt multe lucruri ilegale si nedrepte. Voi continua să o ajut eu cit pot ca sa supraviețuiască. Va mulțumesc pt informații ! Toate cele bune!
Pe final.
La asociatiile de locatari nu se angajeaza personal (ingrijitor de bloc) cu conventie civila, ci numai cu c.i.m. Daca la dvs. in asociatie se procedeaza cum ati spus - nu este bine. Cei de la ITM, daca ar afla, as.prop. ar fi amendata.
Restul sunt discutii.
Succes!

Alte discuții în legătură

Salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei bettykriss bettykriss As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie ContSters364287 ContSters364287 Buna ziua, Ne confruntam cu mai multe probleme la nivelul asociatiei pentru conduita si managementul asociatiei. 1. Conduita Noi locatarii asociatiei ... (vezi toată discuția)
Mizeria din fata blocului, pe spatiul verde Cristilica Cristilica In fata blocului in care locuiesc, pe spatiul verde, este o mizerie de nedescris: hartii, sticle aruncate, kilograme de mucuri de tigari, cutii goale de bere, ... (vezi toată discuția)