avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... clauze abuzive in contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

clauze abuzive in contract

Buna ziua,
Se pot denunta clauzele abuzive dintr-un contract semnat?
Exista un forum superior care poate superviza anumite articole dintr-un contract?
Unul dintre articolele unui contract de inchiriere spune ca:
- daca chiriasul vrea sa plece mai devreme de termenul stabilit in contract, trebuie sa plateasca proprietarului toata valoarea pana la sfarsitul contractului
- si: daca proprietarul vrea sa incheie relatia cu chiriasul, de asemenea chiriasul trebuie sa plateasca contravaloare chiriei pe perioada stabilita.
Adica: dupa cateva luni se anunta proprietarul ca se vrea eliberarea spatiului, acesta obliga sa se stea in spatiu pana la sfarsitul contractului sau sa se plateasca chiria chiar daca nu se beneficieaza de acel spatiu, pe toata perioada contractata si se va pierde si garantia, care ar trebui sa compenseze eventuale daune produse de chirias sau ultima luna de chirie.
Multumesc!
Notiunea de clauze abuzive se aplica contractelor incheiate intre profesionisti si consumatori.

Este considerate abuziva acea clauză contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul, si care creeaza, în detrimentul consumatorului si contrar cerinţelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ între drepturile si obligaţiile părţilor.

In ceea ce priveste persoanele fizice, raporturile contractuale stabilite de acestea sunt guvernate de principiul liberatatii contractuale.
Daca contractul este incheiat intre doua persoane fizice, nu poate fi invocat caracterul abuziv al clauzei intrucat ati avut posibilitatea de a negocia clauzele respective si libertatea de a semna sau nu contractul, nefiind constrains de nimeni.
Prin urmare, legea considera ca un contract reprezinta acordul de vointa al partilor, liber consimtit, intr-un limbaj comun, ati avut liberatatea de a semna sau nu acest contarct.
Putei solicita si obtine in instanta rezilierea contractului de inchiriere, insa intr-un proces intemeiat pe dreptul comun.
Procesul poate fi castigat, insa cand spun acest lucru am in vedere situatia in care sunteti aparat de un avocat, intrucat cauza este dificila prin prinsma celor mentionate anterior: contractul a fost semnat de dvs., ceea ce inseamna ca ati fost de acord cu acele clauze contractuale si ca v-ati obligta la executarea lor.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc!
Sunt persoana juridica.
Contractul mi-a fost dat dupa 2 sau 3 saptamani dupa ce cu acordul proprietarului am accesat spatiul, platind si contravaloarea chiriei solicitate. Pur si simplu a fost o situatie de nevoie. La momentul primirii contractului am solicitate rediscutarea unor articole si am primit urmatorul raspuns "daca vreti bine daca nu, nu ... Nu modificam niciun articol, asa este contractul nostru"
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
vival, utilizator
Din exprimarea anterioara, nu reise faptul ca este vorba de o persoana juridica.
In acest caz, este important daca persoana cu care ati incheiat contractul de inchiriere este la randul ei persoana juridica.
In caz afirmativ, poate fi invocat caracterul abuziv al unei clauze, intrucat incepand cu anul 2013 aceasta notiune a clauzelor abuzive se aplica si in relatiile dintre profesioonisti, insa trebuiesc indeplinite anumite conditii speciale.
In cazul in care nu sunt aplicabile dispozitiile legale speciale privind clauzele abuzive, contractul poate fi desfiintat, insa invocandu-se dispozitiile dreptului comun.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare chirias iuliana26 iuliana26 Reprezint o Societate Comerciala pe actiuni si am incheiat un contract de inchiriere pentru un spatiu comercial cu un SRL. Chiriasul nu doreste sa mai ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere drepturi chirias suzit200 suzit200 Detin in inchiriere un spatiu comercial, inchiriat acum 5 ani,cu prelungire in fiecara an,propietarul, persoana juridica cu multe spatii comerciale in toata ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive in contractele de inchiriere nane406 nane406 Buna ziua, Am inchiriat acum 5 ani un spatiu intr-un mall. Peste 80% din chiriasi au plecat, altii au venit dar spatiile nu s-au reumplut si mall-ul a cazut ... (vezi toată discuția)