Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Somație de plată întreținere cu termen de 5 zile. Acesta e termenul legal, nu trebuia să mi se dea variante de plată?

Buna ziua,
In cutia postala personala din blocul unde locuiesc, in data de 01.02.2019 am gasit o notificare din partea asociatiei de proprietari prin care imi aduc la cunostinta ca figurez in evidentele lor cu un debit restant de 1012.65 lei, suma ce reprezinta restante a trei luni de intretinere. Prin aceasta notificare ma someaza sa platesc suma mentionata mai sus in termen de cinci zile de la primirea acesteia, ea datand din 26.01.2019, iar in cazul in care nu achit vor considera relatiile ca fiind litigioase, urmand a solution litigiul in instanta.
Intrebarile mele sunt: Ei respecta un cadru legal trimitand aceasta notificare? Acesta este termenul legal de plata,de 5 zile? Nu ar fi trebuit sa-mi dea variante de plata? Ei mi-au pus la dispozitie un cont curent si un cod fiscal, fara alte detalii de plata. Ma gandesc ca pe langa acestea putea spune cum sa fac plata, daca o fac prin transfer ce detalii trebuie sa trec. Daca am platit, le pot cere in scris sa-mi confirme ca plata s-a facut si ca respectiva notificare inceteaza?
M-ar ajuta daca mi-ati raspunde la intrebarile pe care vi le-am adresat. Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 11:03, 13 Februarie 2019
Buna ziua,

Asociatia v-a notificat legal. Dvs. nu cunoasteti "variantele de plata" sau nu ar trebui sa le cunosteti ? Dvs. respectati cadrul legal daca nu va achitati datoria catre Asociatie?
Daca ajungeti in instanta, aceste argumente nu au nici o o sansa sa duca la respingerea actiunii Asociatiei.
Sa va spun ceva, intr-un proces pe care l-am avut ( intemeiat pe Legea 230/2007), Asociatia nu a notificat persoana pe care o chemase in judecata si desigur aceasta persoana a solicitat respingerea actiunii pentru acest motiv.
Solicitarea a fost respinsa la cererea Asociatiei, principalul motiv invocat fiind acela ca acea persoana care nu isi platise intretinerea, cunostea sau avea obligatia sa cunosca ca are o datorie catre Asociatie.
In cazul in care ati platit, informati Asociatia despre acest fapt.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Demersul asociatiei de proprietari este intemeiat pe dispozitiile in vigoare L nr 196/2018
Prin somatia de plata comunicata,asociatia de proprietari a parcurs procedura prealabila de informare a existentei debitului in sarcina dv,procedura necesara in cazul in care dv nu raspundeti in termen somatiei si obligatia asociatia de proprietari sa staruie in interesul de recuperare sume cu titlu de restanta
Daca dv achitati integral debitul consemnat in somatia de plata,asociatia de proprietari urmeaza sa opereze intrarea in gestiune a sumei ,respectiv nu mai figurati cu debit in evidenta
10 din 13 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am inteles si niciodata nu voi intelege de ce se tot plang restantierii ca trebuie sa plateasca ce consuma. Daca s-ar plati intretinerea luna de luna, nu ar mai avea nimeni nicio problema. ti se pare ca este ceva gresit la lista, poti contesta. Dar intai plateste.

De-a lungul timpului am avut situatii cu oameni care au avut diverse probleme in familie (boli, decese, alte necazuri etc), dar acestia au avut bun simt, au discutat despre asta cu cei din comitet si au gasit inlegere pentru plata esalonata a restantelor.

Altii au pretentia nejustificata sa platesca restul proprietarilor pentru ce consuma ei. Dar lumina si telefonul si le platesc ca, altfel, raman fara. Cred ca penalizarile sunt prea mici pentru tipul asta de oameni.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Bloc Expert a scris:

Nu am inteles si niciodata nu voi intelege de ce se tot plang restantierii ca trebuie sa plateasca ce consuma. Daca s-ar plati intretinerea luna de luna, nu ar mai avea nimeni nicio problema. ti se pare ca este ceva gresit la lista, poti contesta. Dar intai plateste.

De-a lungul timpului am avut situatii cu oameni care au avut diverse probleme in familie (boli, decese, alte necazuri etc), dar acestia au avut bun simt, au discutat despre asta cu cei din comitet si au gasit inlegere pentru plata esalonata a restantelor.

Altii au pretentia nejustificata sa platesca restul proprietarilor pentru ce consuma ei. Dar lumina si telefonul si le platesc ca, altfel, raman fara. Cred ca penalizarile sunt prea mici pentru tipul asta de oameni.

Nu m-am plâns, numai ca venind o singura data pe săptămâna ca sa încasezi, 20 de minute, îmi e imposibil sa ajung. Au decât un cont curent afișat, nimic referitor la detaliile despre cum faci plata și, la prima vedere, ți se pare puțin cam dubios( au fost și sunt cazuri in care nu îți este recunoscuta plata). Ideea este ca am achitat integral datoria, prin intermediul acelui cont, prin transfer bancar, întrebarea mea era dacă ei îmi pot confirma in scris ca am plătit și ca aceasta somație nu va fi înaintată. Cât despre celelalte facturi, lumina/telefon, sunt aplicații prin intermediul cărora poți plăti și primești imediat confirmarea plății.
Nu am vrut ca discuția sa se aprindă, căutam doar răspunsuri, și îmi cer scuze dacă s-a înțeles greșit.
Multumesc!
Daca ati achitat,puteti sa-i rugati sa va anunte cand intra banii.
Au afisat contul...este suficient.Ce detalii despre cum se face plata sa afiseze??

Alte discuții în legătură

Recuperare restante asociatie de proprietari Cristina256 Cristina256 Buna ziua, Avem pe scara o doamna care si-a inchiriat apartamentul din toamna, si tot de atunci plus cateva luni in urma cat a fost gol apartamentul, nu isi ... (vezi toată discuția)
Restanta aparuta dupa un an la intretinere 001977 001977 Buna ziua De ceva vreme (12 ani) nu mai locuiesc in Romania. Am un apartament pe care am ales sa nu-l inchiriez. M-am oferit insa sa las un prieten sa ... (vezi toată discuția)
Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : solutie? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de ... (vezi toată discuția)