avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : Solutie?

Buna ziua,

Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de 3000 de lei,ultima oara cand chiriasul a cotizat fiind in luna mai 2014.
In contractul de inchiriere sunt doua clauze ce se refera la neplata:
- "7.In caz de neplata,executarea silita se va face pe baza contractului de inchiriere, acesta avand valoare de inscris,constituind titlu executoriu."
-"8.In cazul in care chiriasul nu respecta obligatiile cu privire la intretinerea, repararea si folosirea suprafetei inchiriate,precum si plata chiriei , proprietarul poate cere rezilierea contractului de inchiriere si evacuarea chiriasului."
Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a recupera aceste datorii si pentru a-l evacua?
Din cate am inteles ,asociatia de proprietari ma va actiona pe mine in instanta pentru recuperarea sumelor restante la intretinere.
Exista vreo modalitate de a trece responsabilitatea platii intretinerii in seama chiriasului?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: draganrandrei , utilizator 10:38, 29 Iulie 2014
Daca aveti contract de inchiriere sau de comodat cu el, il chemati in garantie daca va cheama in judecata asociatia de proprietari
Raporturile in cadrul asociatiilor de proprietari sunt strict proprietar si asociatie,prin acordul de asociere incheiat de catre proprietarul imobilului
Daca exista contract de locatiune,legal incheiat,parcurgeti procedura prealabila de notificare cu termen concret in care locatarul sa se achite integral de debitul acumulat
Daca in termenul notificat locatarul nu achita debitul,continuati procedura prin instanta si executor judecatoresc
Nu exista modalitate legala de transmitere a responsabilitatii chiriasului pentru plata intretinerii decat in urma hotararii instantei de judecata
Ca sa indepartati eventualitatea actionarii dv in instanta de catre asociatia de proprietari, este de preferat fie sa achitati dv din proprie initiativa ,fie sa negociati angajament de plata
Va multumesc pentru raspuns.Contractul este legal.
Imi puteti da, va rog, mai multe detalii despre procedura de notificare?
Cum trebuie formulata notificarea?Exista un model standard?
Este de preferat sa trimit notificarea prin posta, recomandata cu confirmare de primire? Deoarece in contract este specificat ca acesta constituie titlu executoriu,dupa expirarea termenului acordat(in caz de neplata), este suficient sa apelez la un executor judecatoresc? Sau va trebui sa il actionez in instanta?
Este prima oara cand sunt pus in aceasta situatie si de aceea am atat de multe nelamuriri.

Va multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)
Contract comodat vs. contract inchiriere apartament magic9pm magic9pm Am avut experiente neplacute cu chiriasii in trecut ( cu contract de inchiriere la fisc)......dupa ultimii am platit datorii de 3100 RON . Acum , un coleg ... (vezi toată discuția)
Chirias rau platnic cristina_apia cristina_apia Am o chiriasa cu care am contract de inchiriere dar care nu si-a platit intretinerea la bloc. Locuiesc in alta localitate, in Giurgiu, iar apartamentul este la ... (vezi toată discuția)